Kortkolom buitenland

Hoogleraar Qib is interim-premier Libië

Tripoli. De Nationale Overgangsraad, het Libische interim-bewind, heeft gisteren een nauwelijks bekende zakenman en hoogleraar elektrotechniek, Abdul Rahim al-Qib, gekozen als interim-premier. Hij volgt Mahmoud Jebril op. Jebril, die veel tegenstand ontmoette van moslimfundamentalistische groepen, had aangekondigd af te treden na de officiële bevrijding van Libië. Die was tien dagen geleden een feit na de val van Sirte. Qib wordt omschreven als „rustig en vriendelijk”. Hij heeft een groot deel van zijn leven in de Verenigde Staten, Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten doorgebracht. Hij heeft geholpen de rebellie tegen Moammar Gaddafi te financieren. Hij zegt binnen twee weken een regering te vormen. (Reuters, AFP)

China: Ai Weiwei heeft belastingschuld

Peking. De Chinese autoriteiten hebben de kunstenaar Ai Weiwei opdracht gegeven een bedrag van 15 miljoen yuan (1,68 miljoen euro) terug te betalen. Hij is dit volgens hen verschuldigd in achterstallige belasting en boetes. Ai Weiwei werd eerder dit jaar bijna drie maanden vastgehouden zonder enige vorm van proces. Volgens Ai, die zelf naar buiten trad met de nieuwe eis van de autoriteiten, proberen de autoriteiten hem op deze manier onder druk te houden. Hij zei niet van plan te zijn te betalen, zolang de autoriteiten de boekhouding van zijn bedrijf ‘Beijing Fake Cultural Development’ niet hebben teruggegeven. (AP, Reuters)

Breekbaar bestand in Gaza geschonden

gaza. Het breekbare staakt-het-vuren tussen Israël en radicale Palestijnse groepen is gisteren geschonden door Palestijnen die vanuit de Gazastrook raketten op Israël afschoten. Daarbij werd geen schade aangericht. Het bestand werd gesloten na een bloedig weekeinde, waarin twaalf Palestijnen en een Israëliër de dood vonden. De Israëlische premier Netanyahu waarschuwde gisteren dat hij „krachtig en vastbesloten” zal handelen. Een Egyptische bron zei vanochtend dat Israël zijn militaire acties in de Gazastrook wil uitbreiden maar heeft toegestemd Egypte een kans te geven de Palestijnen tot een duurzaam bestand te bewegen. (AP)

Liberia: oppositie doet mee aan tweede ronde

Monrovia. De grootste oppositiepartij van Liberia doet mee aan de tweede ronde van presidentsverkiezingen van Liberia op 8 november. Eerder dreigde de partij met een boycot. De ommezwaai volgt op het aftreden van het hoofd van de kiescommissie, James Fromayan, zaterdag. Volgens oppositieleider Winston Tubman was Fromayan op de hand van zittend president Ellen Johnson Sirleaf, die in de eerste ronde 43,9 procent van de stemmen kreeg. Fromayan ontkent de beschuldigingen. „Ik heb besloten af te treden, zodat Tubman geen excuus heeft om niet mee te doen aan de tweede ronde.” Fromayan wordt vervangen door de nummer twee van de kiescommissie, Elizabeth Nelson. (AP, Reuters)

Functionaris drinkt water uit Fukushima

Tokio. Uitgedaagd door journalisten heeft een Japanse regeringsfunctionaris vandaag een glas water gedronken, dat afkomstig was van het terrein van de kerncentrale Fukushima Dai’ichi. De journalisten daagden hem uit om aan te tonen dat het veilig is. Het water is afkomstig van onder enkele reactoren en was gezuiverd. Volgens de autoriteiten is het veilig en het wordt onder meer gebruikt om planten op het terrein mee te besprenkelen. Yasuhiro Sonoda, die zelf ook parlementslid is, dronk het glas met enige aarzeling en met trillende handen op, zo meldden journalisten. (BBC)