Kortkolom binnenland

Amsterdam Amstel ontruimd om koffer

Amsterdam. Station Amsterdam Amstel is vanmorgen ontruimd nadat een onbeheerde koffer werd aangetroffen in de centrale hal. Het trein-, metro- en tramverkeer van en naar het station werd stilgelegd. Rond kwart over twaalf maakte de Explosieven Opruimingsdienst Defensie bekend dat er geen explosief in de koffer zat. Een reizigster ontdekte de onbeheerde koffer rond kwart voor tien ’s ochtends in de centrale hal van het station. Het viel haar op dat er ‘bom’ op stond geschreven. Nadat zij dit meldde bij NS-medewerkers is het station ontruimd en zijn treinen omgeleid. De vrouw die de koffer ontdekte, zei later: „Ik heb geen moment gedacht dat het echt om een bom zou gaan. Ik dacht wel: dit moet ik melden. Want je weet het nooit zeker.” (NRC)

‘Hersenweefsel ten onrechte weggehaald’

Enschede. De omstreden ex-neuroloog Jansen Steur uit Enschede heeft ten onrechte hersenweefsel laten weghalen bij een gezonde patiënt. Dat stelt letselschadespecialist Yme Drost. De patiënt heeft zich pas onlangs bij hem gemeld. Bij een tweede, inmiddels overleden patiënt, is ook onnodig hersenweefsel afgenomen. Deze patiënt was wel ziek. Drost behartigt de belangen van meer dan honderd slachtoffers van de voormalige neuroloog. De medicijnverslaafde arts, die tot 2004 in het ziekenhuis in Enschede werkte, stelde tientallen foute diagnoses. (NRC)

Schip vaart zich klem en blokkeert IJssel

Rotterdam. Een Duits binnenvaartschip heeft vannacht een groot deel van de IJssel bij Zutphen geblokkeerd. Het schip kwam om zeven uur gisteravond klem te zitten toen het onder een spoorbrug in een diepte van 1,80 meter raakte. Het schip, beladen met 955 ton staal, lag 2,30 meter diep. De politie heeft proces-verbaal opgemaakt tegen de Poolse schipper. „Het schip had minder lading moeten hebben”, aldus een politiewoordvoerder. Rond kwart over vier ’s nachts konden twee sleepboten het schip vlottrekken. Acht tot tien schepen lagen inmiddels te wachten. (NRC)