Kort nieuws Cultuur

Van Abbemuseum behoudt Richard Long

Eindhoven. Het kunstwerk Wood Circle (1977) van Richard Long is aangekocht door het Van Abbemuseum. Het kunstwerk, dat al meer dan 30 jaar ‘te gast’ was in het museum, werd door de erven van de eigenaar te koop aangeboden. De aankoopprijs was 190.000 euro, waarvan 160.000 euro werd betaald door de Bank Giro Loterij. De rest van het bedrag kwam uit crowdfunding. Het initiatief tot de aankoop werd genomen door vrijwilligers en rondleiders van het museum. Via de website voordekunst.nl en via donaties rechtstreeks aan het museum werd 30.000 euro bijeengebracht. (NRC)

Onbekend doek Diego Velázquez op veiling

Londen. Veilinghuis Bonhams in Londen veilt 7 december een onbekend doek van Diego Velázquez. Het gaat om een portret van een edelman in zwarte tuniek met witte kraag. De waarde is naar schatting 3 miljoen pond, zo’n 3,5 miljoen euro. Het portret behoorde tot de collectie van de Britse 19de-eeuwse kunstenaar Matthew Shepperson die veel kopieën naar Velázquez maakte. Dit portret is volgens experts en technisch onderzoek een echte Velázquez. (Novum)