'In China riepen fans hysterisch 'I love you!'

Rotterdam, 16-08-2011. Ai Ming Oei, zangeres. Foto Leo van Velzen NrcHb.
Rotterdam, 16-08-2011. Ai Ming Oei, zangeres. Foto Leo van Velzen NrcHb.

Zangeres Ai Ming Oei (26) uit Rotterdam vormde op het conservatorium haar band Ming’s Pretty Heroes. In 2009 debuteerde ze met de cd OK Mr. Mix. Vorig jaar won ze de Music Matters Award van het VSB-Fonds, wat haar muziekambassadeur van Rotterdam maakte. Ming’s Pretty Heroes toerde in mei door China. 2 september verscheen de nieuwe cd Karma.

Wat betekent zingen voor je?

„Muziek is mijn uitlaatklep. In mijn liedjes kan ik lastige vraagstukken in mijn leven verwerken. Zingen vind ik heerlijk. Ik heb het altijd al gedaan. Thuis werden wij aangemoedigd om muziek te maken. Als kind was ik wel snel hees. Op de vooropleiding en het conservatorium bleek dat ik mijn techniek niet genoeg op orde hard. Dit leidde tot een stemoperatie. Nu zing ik bewuster.”

Pas je in een traditie, zo ja, welke?

„Alternatieve popmuziek. Ik voel me niet verwant met commerciële hitlijstmuziek. Tekstueel zoek ik naar diepte. Soundtechnisch zijn we beïnvloed door postrock zoals van Sigur Ros, maar er is ook een randje elektronica met synthesizers en samples. Ik werk zelf veel met mijn ‘loopstation’ waarmee ik mijn stem kan opnemen.”

Wat heb je op je cd ‘Karma’ willen vertellen?

„Het draait om de vraag of ‘karma’ bestaat. Komt alles wat je doet bij je terug? Of niet – en kunnen we ons gang gaan? Of worden we geleid door iets buiten onszelf om? Het zijn persoonlijke liedjes over mijn verbroken relatie, de verleidingen die er in die tijd waren, mijn teleurstelling over snel oordelende mensen. Ik kan zelf slecht tegen zwart-witte oordelen zonder nuance. Ik probeer eerlijk te zijn in mijn liedjes en wil mijzelf niet sparen. In een van de liedjes, een duet met mijn ex, maak ik een cirkel rond. Dat vond ik zelf heel mooi.”

Hoe kwam jullie tournee in China tot stand?

„Vorig jaar legde ik contact met een booker daar. Dat leverde toen drie shows op in Shanghai. Dit jaar werden we teruggevraagd en is de tournee vergroot met shows op het Midi Festival in Shanghai en in Peking. Het Chinese publiek is erg enthousiast, ze staan open voor nieuwe invloeden. Er werd ademloos en intens geluisterd. Er werd ‘I love you’ geroepen – soms wat hysterisch zelfs. Ik ben zelf half Chinees – van vaderskant. Mijn half oosterse, half westerse uiterlijk vinden Chinese meisjes mooi. In mails bewonderen ze me om mijn keuze voor een zangcarrière.”

Wat verbeeldt de clip bij ‘25 to Life’?

„Jongens auditeren voor mijn video en stapten zonder dat ze het weten meteen al de video binnen. Ik sleur ieder van hen mee in mijn wereld, van decor naar decor, en creëerde zo ons leven samen. De verkozen jongen liet zich compleet overdonderen en ging mee. Juist de onbeholpenheid maakt dat je wilt blijven kijken.”

Kun je al van je zangwerk leven?

„Ik leef van muziek. Naast mijn optredens geef ik zangles op de theaterschool, de muziekschool in Rotterdam en privé. Talentenshows als Idols en X-Factor zorgen voor veel werk voor zangdocenten. Iedereen wil zingen. De geldprijs was een waanzinnige steun voor mijn muziek. Mijn droom is natuurlijk financiële onafhankelijkheid als zangeres.”

Welke muziek inspireert je?

„Zangeressen als Björk, Kate Bush en Tori Amos hebben iets eigenzinnigs. Ze gaan ver in het creëren, en durven gek te zijn. Dat zou ik ook willen. Mooi zingen kunnen we allemaal; de kunst is iets eigens en herkenbaars te ontwikkelen. Mijn uiterlijk speelt daarin ook een rol. Ik ben Ming’s Pretty Heroes, ik ben deze look. Ik ben dol op mode, tussen funky en kleurig boho-chic in.”

Wat was de belangrijkste gebeurtenis in je carrière tot zover?

,,De China-tournee. De release van Karma. Maar er komen nog mooie dingen aan.”

Amanda Kuyper

19/11, Miles - Amersfoort; 20/11, De Doelen - Rotterdam

    • Amanda Kuyper