Ierse staatsschuld valt lager uit door ontdekking rekenfout

Dankzij een boekhoudkundige fout valt de Ierse staatsschuld 3,6 miljard euro lager uit dan gedacht. Volgens het Ierse ministerie van financiën is een uitgavenpost van 3,6 miljard in 2010 twee keer opgevoerd bij verschillende overheidsdepartementen.

Dat meldt persbureau AP. De gecorrigeerde Ierse staatsschuld over 2010 komt nu uit op 144,5 miljard euro, ofwel 92,7 procent van het bruto binnenlands product (bbp) in plaats van 95 procent. Voor 2011 wordt een staatsschuld verwacht van 169,4 miljard euro, of 109 procent van het bbp.

Onder een steunplan dat in november 2010 is overeengekomen, ter waarde van 85 miljard euro, moet Ierland zijn tekorten verminderen en de groei van de staatsschuld in verhouding tot het bbp tot staan brengen. Deze boekhoudkundige fout is daarom een welkome meevaller voor de Ierse regering die allerlei pijnlijke hervormingen moet doorvoeren.

Gisteren maakte het Europees Fonds voor Financiële Stabiliteit (EFSF) bekend dat het de komende tien jaar drie miljard euro inzamelt om Ierland te ondersteunen door nieuwe obligaties uit te geven. Het fonds deed dit ook al in januari, maar dan voor een bedrag van vijf miljard euro.

Interactieve graphic: Europa in cijfers

    • Hans Klis