Grote verliezen op Europese beurzen door onrust Griekenland

Het opstappen van ECB-topman Jürgen Stark leidt tot dalende beurskoersen en speculaties op de beursvloer in Frankfurt. Foto De internationale financiële beurzen reageren vandaag zeer negatief op de plannen voor een Grieks referendum over het reddingsplan van de eurozone. Reuters / Pawel Kopczynski

De Europese beurzen reageerden vandaag uiterst negatief op de aankondiging van de Griekse premier George Papandreou om het donderdag gesloten akkoord over de redding van de eurozone te laten onderwerpen aan een referendum. De beurzen sloten daardoor vanmiddag met grote verliezen.

Persbureau AFP spreekt zelfs van “paniek” op de beurzen. In Madrid eindigde de Ibex-35 met een verlies van 4,19 procent, de CAC-40 in Parijs dook 5,38 procent in de min, de beurs in Lissabon sloot met 3,68 procent in het rood en de Griekse beurs eindigde eerder vanmiddag zelfs met bijna zeven procent verlies. Wall Street opende vanmiddag ook al fors lager door de ontwikkelingen in Griekenland.

Het aangekondigde Griekse referendum zorgt voor onrust op de financiële markten over een mogelijk faillissement van het noodlijdende land. Volgens kredietbeoordelaar Fitch Ratings wordt de kans dat Griekenland failliet gaat of uit de eurozone moet treden groter door de aanstaande volksstemming, meldt Dow Jones. Ook de voorzitter van de eurozone, Jean-Claude Juncker, waarschuwde al dat als de Grieken tegen het Europese reddingsplan stemmen, het land en de euro verder in de gevarenzone komen.

Ondertussen lijkt de Griekse regering van Papandreou barsten te vertonen. Een aantal partijleden dringt aan op het aftreden van de premier, minister van Financiën Evangelos Venizelos is met maagproblemen opgenomen in het ziekenhuis en één lid is uit de regeringspartij opgestapt uit onvrede over de plannen van Papandreou.

Volg de ontwikkelingen in Griekenland op het liveblog van The Guardian.

Interactieve graphic: Europa in cijfers

    • Hans Klis