Groei DSM door overnames en biotech

De conjunctuur heeft nauwelijks vat meer op chemieconcern DSM. Het bedrijf verwacht een goed jaar en is op overnamepad.

DSM is de afgelopen jaren getransformeerd van een chemiebedrijf naar biotechnologiebedrijf. DSM is daardoor minder afhankelijk van conjunctuurgevoelige en laag renderende basischemicaliën. De groei wil het bedrijf vooral realiseren in de sectoren biotechnologie, hoogwaardige materialen en vitaminen.

De multinational uit Heerlen ligt op koers. DSM publiceerde vanmorgen de cijfers over het derde kwartaal waarin een nettowinst werd geboekt van 171 miljoen euro, een ruime verdubbeling in vergelijking met dezelfde periode van vorig jaar. DSM boekte een omzet van 2,3 miljard euro, tegen ruim 2 miljard in het derde kwartaal van 2010.

„2011 wordt naar verwachting een sterk jaar”, zei topman Feike Sijbesma bij de presentatie van de cijfers, hoewel hij waarschuwt dat het concern „kwetsbaar” blijft voor „negatieve ontwikkelingen in de wereldeconomie”. In het derde kwartaal verzwakte de economische ontwikkeling in de elektrotechnische en elektronica-industrie en in de bouwsector, allemaal sectoren waar DSM aan levert. DSM is niet immuun voor een eventuele verslechtering van de economische omgeving, zei Sijbesma, maar volgens hem heeft het concern „een relatief conjunctuurbestendige portfolio” en „een brede geografische spreiding”.

DSM boekt goede resultaten in de snelgroeiende economieën – in China steeg de omzet met ruim 50 procent in vergelijking met het derde kwartaal van 2010. De totale omzet in snelgroeiende economieën bedraagt 40 procent van de totale omzet van DSM in het derde kwartaal van 2011.

Ook door overnames wil DSM verder groeien, zei de financiële topman Rolf-Dieter Schwalb. Het bedrijf heeft daarvoor ruim 2 miljard euro beschikbaar. Eerder dit jaar rondde DSM de overname van Martek af (ruim 1 miljard euro). Met Martek betrad DSM de markt voor voedingssupplementen en babyvoeding. Martek produceert natuurlijke voedingsingrediënten op basis van meervoudig onverzadigde vetzuren, zoals Omega 3 en Omega 6. Dit bedrijf droeg in het derde kwartaal voor 84 miljoen bij aan de omzet en 26 miljoen aan het bedrijfsresultaat. Schwalb zei verder dat DSM in het derde kwartaal de grondstofprijzen zag stabiliseren.

Mede door een hogere verkoop van vitamines en enzymen aan de voedingsmiddelenindustrie, zag DSM zijn bedrijfsresultaat (ebitda) met 26 procent stijgen naar bijna 340 miljoen euro. Daarmee overtreft het de gemiddelde verwachting van 315 miljoen euro van analisten.

DSM bevindt zich in een sector waar het relatief goed gaat. Dat geldt ook voor de concurrenten. Het Amerikaanse Dupont – de maker van de kunstvezel Kevlar – verhoogde vorige week zijn winstverwachting. Enzymenmaker Novozymes paste ook de prognoses naar boven aan. En concurrent Lonza – de Zwitserse maker van onder meer ingrediënten voor huidverzorgingsproducten – verwacht dat zowel omzet als winst dit jaar zullen toenemen.

Ondanks de relatief gunstige winst- en omzetcijfers maakte DSM vorige week bekend dat tweehonderd banen worden geschrapt bij de afdeling Resins, die harsen maakt voor de verfindustrie. In Nederland zullen 130 banen verdwijnen. Wereldwijd werken er tweeduizend mensen bij DSM Resins, waarvan ongeveer zeshonderd in Nederland. Het concern wil gedwongen ontslagen zoveel mogelijk voorkomen.

Via natuurlijk verloop en het niet opvullen van vacatures worden 80 banen in Nederland geschrapt. Voor de overige 50 werknemers die hun baan verliezen wordt tot 2013 een oplossing gezocht via het sociale plan. Lukt dat niet, dan volgt mogelijk ontslag. Bij DSM werken wereldwijd in totaal 22.000 mensen.

    • Cees Banning