Griekse regering uren in crisisberaad - legertop vervangen

De Griekse regering is al uren in spoedberaad bijeen om het plan van premier George Papandreou voor een referendum over het EU-akkoord te bespreken.

Update 0.30 uur: Inmiddels heeft Papandreou een verklaring gegeven na afloop van het spoedberaad.

Het referendum gaat over het EU-akkoord dat vorige week werd bereikt. Daar werd onder meer afgesproken dat vijftig procent van de Griekse schulden wordt afgewaardeerd en dat het steunpakket wordt verhoogd.

Binnen de Griekse regeringspartij PASOK heerst grote onvrede over de aankondiging het referendum. Eén lid is al uit de partij gestapt, waardoor de socialisten nog slechts een meerderheid van twee zetels in het parlement hebben. Zes andere vooraanstaande partijleden hebben een beroep op hem gedaan om af te treden. Een motie van wantrouwen is in de maak.

Een regeringswoordvoerder liet vanavond echter weten dat de Griekse premier vasthoudt aan zijn plan voor het referendum. Hij zou er alle vertrouwen in hebben dat hij morgen steun krijgt van het parlement. De woordvoerder benadrukte dan ook dat de regering “niet gaat vallen”.

Morgen praten Europese leiders en het IMF met Papandreou over zijn plan.

Griekse legertop vervangen

Vanavond werd ook bekend dat de Griekse legertop wordt vervangen. Dat heeft de Griekse minister van Defensie Panos Beglitis aangekondigd tijdens een bijeenkomst met een aantal belangrijke leden van de regering.

De oppositie heeft direct kritiek geuit op de aankondiging, die komt op het moment dat de regering wankelt.

Beurzen reageren negatief op Grieks referendum

De beurzen reageerden vandaag uiterst negatief op de aankondiging van het referendum in Griekenland. Nadat eerder op de dag de Europese beurzen met grote verliezen sloten, zijn ook de Amerikaanse beurzen diep in de min geëindigd.

Kritiek op referendum in Kamerdebat

Tijdens een Kamerdebat over het het EU-akkoord van vanavond hadden meerdere partijen sterke kritiek op het referendum. “Het pakket was al niet sterk genoeg, maar zeker niet nu Griekenland een tijdbom onder dit akkoord legt”, zei PvdA-Kamerlid Plasterk, verwijzend naar het plan voor een Grieks referendum.

Veel oppositiepartijen willen voorlopig nog niet instemmen met het EU-pakket. Lees hier een uitgebreid artikel over het debat dat momenteel in de Kamer plaatsvindt.

    • David Haakman