Grieks referendum over Europees steunpakket

Griekse burgers mogen zich in een referendum uitspreken over het nieuwe steunpakket voor hun land. Dat heeft de Griekse premier George Papandreou gisteravond bekend gemaakt. „We vertrouwen de burgers, we geloven in hun oordeel en we geloven in hun beslissing”, aldus Papandreou.

Het referendum gaat over het EU-akkoord dat vorige week werd bereikt. Daarin werd onder meer afgesproken dat vijftig procent van de Griekse schulden wordt kwijtgescholden. Papandreou heeft nog geen datum genoemd voor het referendum. De kans bestaat dat het Griekse volk het akkoord verwerpt. Een peiling wees zaterdag uit dat bijna 60 procent van de Grieken het EU-akkoord als negatief of mogelijk negatief ziet. Om voor de Europese steun in aanmerking te komen, worden van Griekenland forse bezuinigingen verwacht. In de perceptie van veel Grieken wordt het land onder curatele gesteld van de Europese Unie. (NRC)

Meer over de Griekse frustraties op Economie, pagina 11