Gematigde én gekozen president voor Kirgizië

De vraag is of Atambajev voor stabiliteit kan zorgen.

Almazbek Atambajev, die in Kirgizië de presidentsverkiezingen van zondag won, zal een aparte president in Centraal-Azië zijn: gematigd en gekozen. Mits fraude uitblijft en vrede standhoudt.

Internationale waarnemers hebben Kirgizië gisteren lof toegezwaaid voor het vreedzame verloop van de verkiezingen. Maar de inspecteurs van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) stelden wel „ernstige onregelmatigheden” vast bij het tellen van de stemmen. Volgens de kiescommissie gaat Atambajev na telling van 99 procent van de stemmen met ruim 63 procent aan de leiding. Atambajev eiste daarop de overwinning op.

De 55-jarige Atambajev, die nu premier is, gaat door voor een gematigd politicus. Een sociaal-democraat die het beste voor heeft met zijn land. Ook al heeft hij dan, net als iedere andere Kirgizische politicus, grote familie- en clanbelangen, regionale en etnische belangen te verdedigen.

Naar verwachting zal hij de pro-democratische koers voortzetten die is ingezet sinds de val van de autoritaire leider Koermanbek Bakijev, in april vorig jaar tijdens een bloedige burgeropstand (80 doden). Onder leiding van interim-president Roza Otoenbajeva werd Kirgizië in juni, via een referendum, een parlementaire democratie – een unicum in Centraal-Azië, waar voor de rest louter autoritaire presidenten regeren.

Atambajev, een vertrouweling van Otoenbajeva die ook kort onder Bakijev diende maar zich later tegen hem keerde, zegt verder te willen bouwen aan die prille democratie.

De vraag is of hij voor stabiliteit kan zorgen. De breuk tussen het rijke ‘Kirgizische’ noorden en het arme, vooral door etnische Oezbeken bewoonde zuiden blijft groot. (NRC)