EFSF: Japan en China twijfelen

De landen willen eerst meer helderheid over hoe het Europese noodfonds er precies uit komt te zien.

Grote potentiële geldschieters als China en Japan twijfelen of zij miljarden willen storten in het beleggingsvehikel van het Europese noodfonds EFSF. Vertegenwoordigers van beide landen hebben tegen fondsbeheerder Klaus Regling gezegd dat er eerst meer helderheid moet komen over hoe het beleggingsvehikel eruit komt te zien. Los van de Aziatische landen toonden vrijdag ook Brazilië en Rusland zich kritisch over het noodfonds.

Regling is sinds donderdag op tournee door Azië om beleggers te interesseren in de redding van Europa te investeren. Woensdag bereikten Europese regeringsleiders een akkoord over de redding van Griekenland en de euro. Onderdeel daarvan is dat het huidige Europese noodfonds EFSF wordt opgehoogd, waardoor de slagkracht vervier- of vervijfvoudigd wordt tot ongeveer 1.000 miljard euro.

Dat geld wordt niet door de lidstaten rechtstreeks in het fonds gestopt, maar moet van beleggers wereldwijd komen en loopt via een zogenoemd special purpose investment vehicle (SPIV). De oprichting van dit SPIV – dat werkt met garanties, herverpakte leningen en gebruik maakt van hefbomen om de slagkracht te vergroten – kan nog weken duren. (NRC)