Een boek schrijven? Begin vandaag, samen met honderdduizenden anderen

Een kalender voor NaNoWriMo, een boek schrijven in dertig dagen, afkomstig van surlymuse.com

Al jarenlang de ambitie om een boek te schrijven, maar nooit de stok achter de deur gehad om het écht te doen? Misschien is vandaag een mooie gelegenheid te beginnen. NaNoWriMo, de National Novel Writing Month, is namelijk weer van start gegaan.

Tijdens NaNoWriMo schrijf je in één maand - de dertig dagen van november - 50.000 woorden. Kwaliteit is even ondergeschikt, het gaat erom een eerste versie op papier te krijgen. Kwantiteit voert de boventoon.

De kracht zit in de saamhorigheid: vorig jaar deden 200.000 mensen mee. Via de officiële website hielden ze elkaar op de hoogte van de voortgang en bespraken ze problemen die boekschrijvers tegenkomen. Een schrijver is vaak alleen met zijn woorden, maar ervaart tijdens NaNoWriMo wat steun van anderen die in hetzelfde schuitje zitten.

Dat ‘National’ gaat trouwens inmiddels niet meer op, maar is een erfenis uit de begindagen van het project. In 1999 deden 21 mensen uit Californië mee aan de eerste editie, toen nog in juli. Een jaar later werd het verschoven naar november, om “voordeel te halen uit het slechte weer.” Ongeveer 140 mensen deden mee en het waren toen al niet meer alleen Amerikanen.

Toen het jaar daarop, 2001, zelfs vijfduizend mensen zich inschreven bij initiatiefnemer Chris Baty (lees hier een interview met hem uit 2007) en kranten als de Los Angeles Times en de Washington Post het oppikten, was de beer los. Vandaag, tien jaar later, zullen waarschijnlijk minstens 200.000 mensen beginnen aan een roman en elkaar op de hoogte houden van de worstelingen met titel, begin, karakters, plot en spanningsboog.

Als je vandaag begint, ben je al bij stap 6 van dit tienstappenplan. Dat schiet op. Maar een garantie voor slagen is beginnen natuurlijk niet: 50.000 woorden (zo’n 175 pagina’s) in dertig dagen op papier krijgen is verre van gemakkelijk. Vorig jaar haalden 30.000 mensen, 15 procent dus, de finishlijn. Voor de duidelijkheid: die finishlijn wordt gedefinieerd door de website. Je stuurt je document op en het woordenaantal wordt automatisch geteld.

Geïnspireerd? Hier meld je jezelf en je aanstaande bestseller aan. En hier bespreek je de komende dertig dagen samen met vele duizendenden andere schrijvers je valkuilen en successen. Wie weet wat er op 1 december allemaal op papier staat. En om de website te quoten: of het nu lukt of niet, you rock for even trying.

    • Peter Zantingh