Druk op Silvio Berlusconi om af te treden neemt toe

De binnenlandse druk op de Italiaanse premier Berlusconi om af te treden nam gisteren toe, terwijl de rente die Italië betaalt op de kapitaalmarkt weer steeg.

Een van de meest prominente zakenmannen van Italië, Luca Cordero di Montezemolo, riep Berlusconi in een ingezonden brief in dagblad La Repubblica op om te vertrekken. Volgens de directeur van autofabrikant Ferrari heeft Italië „het punt bereikt waarop geen terugkeer mogelijk is”. Hij riep Berlusconi op om plaats te maken voor een regering van nationale eenheid.

De rente die Italië betaalt als het geld wil lenen op de kapitaalmarkt liep gisteren verder op. Voor een tienjarige staatsobligatie betaalde het land gisteren 6,1 procent. Dat is een niveau waarvan economen zeggen dat het vanwege de hoge Italiaanse staatsschuld op de lange termijn onhoudbaar is. De rentestijging geeft aan dat beleggers betwijfelen of de regering van Berlusconi in staat is om de benodigde economische hervormingen door te voeren. (Reuters)