Deken St. Paul's stapt op vanwege 'Occupy'

A protester lays in her tent in Finsbury Square in the city of London on October 22, 2011. Saint Paul's Cathedral remains closed for the first time in modern history because of anti-capitalist demonstrators camping outside the London landmark. More than 200 activists inspired by the Occupy Wall Street movement have taken over the churchyard in front of the cathedral in the city's financial district since last October 15 to protest against corporate greed and state cutbacks. AFP PHOTO/BEN STANSALL AFP

De deken van St. Paul’s Cathedral is gisteren afgetreden na kritiek op zijn omgang met de ‘Occupy’-demonstranten, die sinds twee weken kamperen voor de kerk.

Graeme Knowles, die de bestuurlijke leiding had over St. Paul’s, zei dat zijn positie „onhoudbaar” was geworden na hevige kritiek op zijn leiderschap.

De afgelopen weken had de kerkleiding grote moeite zijn houding jegens de demonstranten te bepalen.

Op 15 oktober nodigde een van de priesters van St. Paul’s de anti-kapitalistische betogers uit om hun tenten op te slaan op het kerkplein. De priester is inmiddels opgestapt uit protest tegen een mogelijke ontruiming van het plein. Daar staan nog zo’n 200 tenten waar zich anti-kapitalistische actievoerders en sympathisanten ophouden.

Op 21 oktober sloot de kerk zijn deuren, omdat de veiligheids- en gezondheidsrisico’s voor bezoekers te groot zouden zijn. Na verontwaardiging over de sluiting – de eerste keer keer dat dit gebeurde sinds de Tweede Wereldoorlog – ging de kerk weer open. Knowles riep de betogers op te vertrekken, maar was onduidelijk over een mogelijke ontruiming.

Voor het eerst mengde zich gisteren de aartsbisschop van Canterbury, Rowan Williams, in de affaire. Volgens de hoogste geestelijke van de Anglicaanse kerk is duidelijk geworden dat „beslissingen genomen in goed vertrouwen en door goede mensen”, „onvoorziene en onwelkome consequenties kunnen hebben”.

De autoriteiten van de Londense City zouden vandaag flyers uitdelen met daarop een ultimatum aan de activisten. Als ze niet voor donderdag zijn vertrokken, stapt de deelgemeente naar de rechter om tot ontruiming over te gaan.

In verscheidene steden in de Verenigde Staten gaan Occupy-protesten door. In de financiële wijk van Richmond (Virginia) ontruimde de politie gisteren een plein waar tientallen actievoerders verbleven. Negen mensen werden gearresteerd. (AP, BBC)