De meest betrouwbare / te vertrouwen nieuwssite

Wie de media onderzoekt, krijgt publiciteit. Dat bleek vorige week weer na onderzoek van commercieel onderzoeksbureau Newcom naar het vertrouwen in de media.

Wat bleek: de websites anp.nl, nosnieuws.nl en nosteletekst.nl kregen in het onderzoek de hoogste rapportcijfers. Het onderzoek zou bol staan van de fouten, meldde weblog De Nieuwe Reporter. Dat belette persbureau ANP niet om met een bericht naar buiten te komen met als kop: ‘ANP en NOS wekken meeste vertrouwen’. Ook NOS.nl publiceerde over het onderzoek. Vertrouwen werd plotseling betrouwbaar: ‘NOS.nl betrouwbaarste nieuwssite’. Vervelend, vond Newcom. Het was tenslotte een imago-onderzoek, geen betrouwbaarheidsonderzoek.

Media schrijven graag over zichzelf als het goed uitkomt. In hetzelfde onderzoek werd de Telegraaf beoordeeld als minst te vertrouwen medium (4,4) gevolgd door Spits en Metro met een 5,1. De kranten besteedden geen aandacht aan het bericht, blijkt uit een analyse van De Nederlandse Nieuwsmonitor. Overigens deden ook NRC (7,1) en FD (7,0), die als meest te vertrouwen kranten naar voren kwamen, dit niet. Wie het onderzoek leest begrijpt waarom. ANP.nl is helemaal geen nieuwssite: die website gaat met name over ANP zélf. Dus wordt de voorpagina van ANP.nl niet gesierd door het laatste nieuws, maar al bijna een week door een bericht over het onderzoek van Newcom. Hadden de onderzoekers niet beter naar de betrouwbaarheid van ANP-berichten kunnen vragen? Newcom-onderzoeker Tanja Van Prooijen: „Achteraf was dat beter geweest.”

Opvallend: de nieuwssites van Volkskrant, NRC, FD, AD en Trouw zijn niet aan de respondenten voorgelegd. Waarom dan toch ANP en NOS als meest vertrouwenwekkend uitgeroepen? Van Prooijen: „We willen niet per se volledig zijn.” Het onderzoek heeft namelijk „een signalerende functie om de markt bij te houden voor onze klanten”, zegt Van Prooijen. En dat nieuws over media door media wordt opgepikt? „Een leuke bijkomstigheid.”

Stijn Bronzwaer

    • Stijn Bronzwaer