Cruciale dag Mauro in Den Haag

De 18-jarige asielzoeker Mauro Manuel vorige week tijdens de commissievergadering over zijn uitzetting. Foto NRC / Roel Rozenburg

Het is vandaag een spannende dag voor de 18-jarige Angolese asielzoeker Mauro. De Tweede Kamer stemt vandaag over moties die het kabinet oproepen hem in Nederland te laten blijven. Welke kant het precies op gaat is nog onduidelijk.

De NOS meldde gisteravond dat er een politiek compromis in de maak is dat ervoor moet zorgen dat de uitgeprocedeerde asielzoeker in Nederland aanvraag van een studievisum kan afwachten. Het compromis, uitgewerkt door het CDA en de oppositie, zou regelen dat Mauro de aanvraag vanuit Nederland kan doen. Ook de VVD en de PVV zouden geen problemen hebben met deze oplossing, aldus de NOS.

Volgens de Kameragenda stemt het parlement vanmiddag halverwege de middag over een aantal moties die tijdens het Kamerdebat van vorige week door de oppositie zijn aangehouden. Zo ligt er een van de PvdA en ChristenUnie die het kabinet oproept om een regeling te maken waarbij Mauro en een aantal kinderen die in hetzelfde schuitje zitten een verblijfsvergunning kunnen krijgen. Of er vanmiddag gestemd wordt is niet zeker omdat GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi zaterdag aankondigde dat hij het debat over Mauro wil heropenen. Of hij op voldoende steun kan rekenen is onduidelijk.

Minister Leers, die op het standpunt staat dat Mauro kan worden uitgezet, kan naar alle waarschijnlijkheid op een nipte meerderheid rekenen in de Kamer. Binnen de gedoogcoalitie liggen de ‘dissidente’ CDA-Kamerleden Ferrier en Koppejan dwars, maar als zij met de oppositie mee stemmen kan Leers altijd nog rekenen op de twee Kamerleden van de SGP. Het CDA voert vanochtend nog fractieoverleg. Als nog meer CDA-Kamerleden moeilijk gaan doen verdampt Leers’ meerderheid.

Mauro zelf deed gisteren in een brief aan de Tweede Kamer nog een ultiem beroep op het parlement om hem een verblijfsvergunning te geven. Deze brief wordt vandaag overhandigd aan de Kamer. Ook krijgen de parlementariërs een petitie die is ondertekend door zo’n 52 duizend mensen die vinden dat Mauro moet blijven. Aan het begin van de middag vindt de manifestatie ‘Hart Om Mauro’ plaats op het Plein.