Chinese sprong voorwaarts in de ruimte

China heeft vanmorgen met succes een onbemand ruimteschip gelanceerd, dat moet aanmeren bij een ruimtemodule die al eerder in een baan om de aarde is gebracht. De missie van de Shenzhou 8 maakt deel uit van de Chinese pogingen een eigen ruimtestation te ontwikkelen naar het model van het internationale ruimtestation en zijn Russische en Amerikaanse voorgangers .

De Shenzhou 8, die vanaf een ruimtebasis in het noordwesten van China werd gelanceerd met behulp van een zogeheten Lange Mars-raket, moet over een paar dagen op een hoogte van zo’n 340 kilometer boven de aarde contact maken met de Tiangong, het ruimtelaboratorium dat eind september werd gelanceerd. Het zou voor het eerst zijn dat de Chinezen erin slagen twee ruimteschepen te laten koppelen.

China probeert op eigen kracht een ruimtestation te ontwikkelen, dat rond 2020 operationeel zou moeten zijn. Eerder kreeg het geen toestemming gebruik te maken van het internationale ruimtestation. Deelname stuitte vooral bij de Amerikanen op bezwaren. Zij vreesden dat de Chinezen het station en de technologie die erin is verwerkt voor eigen militaire doeleinden zouden gebruiken. Aan het internationale station doen de ruimteorganisaties van de VS, Rusland, Japan en de Europese Unie mee.

De bedoeling van de Chinezen is al volgend jaar een bemand ruimteschip te laten aanmeren bij de Tiangong. De missie van de Shenzhou is een voorbereiding daarop.

De Chinese leiders hopen eveneens in de loop van volgend jaar voor het eerst een eigen onbemande missie naar de maan uit te voeren. In de jaren na 2020 zouden bemande vluchten kunnen volgen. (Reuters, AP, BBC)