Blogger Egypte vast, protest op Tahrir

Duizenden Egyptenaren hebben gisteren op het Tahrirplein in Kairo, epicentrum van de opstand tegen toenmalig president Hosni Mubarak, geprotesteerd tegen de arrestatie van een prominente blogger door het leger.

Het gaat om Alaa Abdel Fattah, die jaren geleden als eerste een blog creëerde om oppositie tegen Mubarak te organiseren. Sinds de val van Mubarak op 11 februari heeft hij zich ontwikkeld tot een scherp criticus van het militaire bewind dat nu aan de macht is.

„Veldmaarschalk, de revolutie komt eraan”, schreeuwde een betoger gisteren, doelend Mohammed Hussein Tantawi, leider van de regerende militaire raad. „Weg, weg met het militaire bestuur”, scandeerde de menigte.

Het leger beschuldigt Abdel Fattah ervan koptische betogers te hebben opgeruid om soldaten aan te vallen tijdens een protest in Kairo op 9 oktober. Meer dan twintig betogers vonden de dood, onder andere doordat militairen met troepentransportvoertuigen op hen inreden. Het leger geeft de christenen zelf en „verborgen handen” de schuld van het geweld. Critici zeggen dat het leger ook probeert de schuld af te schuiven op activisten die het hinderlijk vindt.

Abdel Fattah werd zondag voor verhoor ontboden. Hij weigerde echter de militaire ondervragers te antwoorden omdat hij het recht niet erkent van het leger om onderzoek te doen naar geweld waarvan het zelf als eerste wordt beschuldigd.

Zeventien mensenrechtenorganisaties meldden gisteren in een gemeenschappelijke verklaring dat de detentie van Abdel Fattah herinnert aan de werkwijze van Mubarak.

Eerder waren al 28 mensen aangehouden op beschuldiging van geweld tegen het leger op 9 oktober. De processen zullen worden gevoerd voor militaire rechtbanken, zoals tegenwoordig gebruikelijk is.

Volgens mensenrechtengroepen zijn sinds de val van Mubarak 12.000 burgers door militaire rechtbanken berecht, wat volgens hen de bereidheid van het leger om Egypte te democratiseren in twijfel trekt. (Reuters, AP)