‘Bij falen referendum is een Grieks faillissement niet uit te sluiten’

Caption: Luxembourg's Prime Minister and Eurogroup chairman Jean-Claude Juncker (L) and Greece's Prime Minister George Papandreou great each others at the end of a meeting in Brussels October 13, 2011. REUTERS/Thierry Roge (BELGIUM - Tags: POLITICS BUSINESS)
Caption: Luxembourg's Prime Minister and Eurogroup chairman Jean-Claude Juncker (L) and Greece's Prime Minister George Papandreou great each others at the end of a meeting in Brussels October 13, 2011. REUTERS/Thierry Roge (BELGIUM - Tags: POLITICS BUSINESS) De voorzitter van de eurozone en de premier van Luxemburg, Jean-Claude Juncker, begroet zijn Griekse collega George Papandreou tijdens een EU-top op 13 oktober 2011. Foto Reuters / Thierry Roge

De voorzitter van de eurozone en premier van Luxemburg Jean-Claude Juncker, kan een mogelijk faillissement van Griekenland “niet uitsluiten” als de Griekse bevolking in een referendum het Europese schuldsaneringsplan afwijst.

Volgens Juncker nemen de kansen op een faillissement daardoor namelijk toe, zo zei hij vanmiddag in een interview op de radiozender RTL. “Deze mogelijkheid hangt af van de manier waarop het referendum geformuleerd wordt en wat de Grieken zullen stemmen”, aldus Juncker. Bovendien komt de levering van de volgende tranche aan noodsteun aan de Grieken in gevaar volgens de voorzitter van de eurozone.

Sarkozy en Merkel “vastbesloten” om de reddingsplan eurozone uit te voeren

De Franse president Nicolas Sarkozy en de Duitse bondskanselier Angela Merkel hebben na een telefonische beraad vanmiddag laten weten “vastberaden” te zijn om het Griekse reddingsplan ten uitvoer te brengen. Dit plan is in gevaar gekomen door de uiterst verrassende aankondiging van de Griekse premier George Papandreou om een referendum te houden hierover.

Inmiddels is de beurs in Athene met groot verlies, -6,92 procent verlies gesloten door de onrust die de aankondiging van het referendum veroorzaakt heeft. Papandreou heeft morgen in Cannes een ontmoeting met een aantal Europese leiders en het Internationaal Monetair Fonds over de ontwikkelingen in Griekenland.

Referendum is grote verrassing

Voor de leiders van de eurozone kwam het referendum als een grote verrassing - zij sloten donderdagochtend na lang onderhandelingen een overeenkomst om de schuldencrisis in Griekenland te bezweren - maar ook voor de Griekse minister van Financiën Evangelos Venizelos.

Onze correspondent in Athene Marlous de Koning zei eerder vandaag dat de kans groot is dat de regering van Papandreou binnenkort valt. De Koning:

“De verwachting van de meeste mensen hier is dat er geen referendum zal komen maar vervroegde verkiezingen. De kans is dan ook groot dat de regering van Papandreou hierover gaat vallen. Papandreou liet iedereen gisteren onaangenaam schrikken door te kiezen voor de aanval. Hij had kunnen doorgaan op de ingeslagen weg, maar er was groeiende onrust binnen zijn partij. De aankondiging van het referendum wordt hier echter gezien als een politieke zelfmoord.”

‘Referendum is deal breaker’

PvdA-Kamerlid Ronald Plasterk sprak vandaag tegenover NRC Handelsblad over de Griekse volksstemming als een “deal breaker” en eist dat de Grieken het referendum intrekken. Plasterk:

“Wij kunnen niet vier maanden met ingehouden adem afwachten of de Grieken dit hulppakket steunen. De Griekse eis voor een referendum is een deal breaker, die moet van tafel.”

Interactieve graphic: Europa in cijfers