Veiligheidsraad roept Libië op chemische wapens te vernietigen

Dozen vol wapens, gefotografeerd bij de Libische stad Sirte. Foto AP / David Sperry

De VN-Veiligheidsraad heeft afgelopen nacht zijn bezorgdheid uitgesproken over de aanwezigheid van grote hoeveelheden wapens in Libië. Ook riep de Raad Libië op om zijn arsenaal chemische wapens te vernietigen.

De Libische interim-premier Mahmoud Jibril maakte gisteren bekend dat zijn land chemische wapens heeft en dat later deze week inspecteurs in Libië arriveren om de wapens te onderzoeken. Hij toonde zich toen al bereid aan het vernietigen van de wapens mee te willen werkren. “We verzekeren u graag dat het nieuwe Libië een vreedzaam Libië zal zijn, en het in ons belang is om Libië van wapens te ontdoen”, aldus Jibril.

Naast de aanwezigheid van chemische wapens baart ook de circulatie van grote hoeveelheden ander wapentuig de internationale gemeenschap ernstige zorgen. Door de maandenlange strijd tussen de rebellen en Gaddafi’s leger ligt er nog een onbekende hoeveelheid wapens in Libië. De Veiligheidsraad vreest dat deze wapens in handen kunnen vallen van terreurgroepen als Al-Qaeda en roept de Libische interim-regering en de buurlanden van Libië op om de handel in deze wapens tegen te gaan.

    • Pim van den Dool