‘Vastberaden’ Berlusconi spreekt met Merkel over crisis

Caption: File picture shows German Chancellor Angela Merkel welcoming Italian Prime Minister Silvio Berlusconi upon his arrival at the Chancellery in Berlin January 12, 2011. Media outlets and social network sites are warning that Italy's scandal-plagued prime minister Silvio Berlusconi could risk causing fresh offence if reports about an unpleasant comment made about Germany's Chancellor Angela Merkel turn out to be true. Picture taken January 12, 2011. REUTERS/Fabrizio Bensch/File (GERMANY - Tags: POLITICS)
Caption: File picture shows German Chancellor Angela Merkel welcoming Italian Prime Minister Silvio Berlusconi upon his arrival at the Chancellery in Berlin January 12, 2011. Media outlets and social network sites are warning that Italy's scandal-plagued prime minister Silvio Berlusconi could risk causing fresh offence if reports about an unpleasant comment made about Germany's Chancellor Angela Merkel turn out to be true. Picture taken January 12, 2011. REUTERS/Fabrizio Bensch/File (GERMANY - Tags: POLITICS) De Duitse bondskanselier Angela Merkel wordt begroet door haar Italiaanse collega Silvio Berlusconi, archiefbeeld Berlijn, 12 januari 2011. Foto Reuters / Fabrizio Bensch

De Italiaanse premier Silvio Berlusconi houdt op dit moment een spoedberaad met zijn ministers over de schuldencrisis. Ook verzekerde hij bondskanselier Angela Merkel vandaag dat Italië er alles aan gaat doen om de economie weer uit het slop te trekken.

Vanochtend bereikte de rente die de Italiaanse overheid betaalt voor leningen op de internationale kapitaalmarkt een recordhoogte van 6,23 procent. Deze schrikbarende stijging kwam na de verrassende bekendmaking van een Grieks referendum over het vorige week bereikte nieuwe schuldsaneringsplan voor het land en de eurozone. Als gevolg daarvan stonden de internationale beurzen al de hele dag in het rood en sloten de Europese markten met forse verliezen.

Berlusconi hield vandaag een telefonische vergadering met Merkel vanwege de verslechtering van de Italiaanse economische vooruitzichten. Hij benadrukte de “vastberadenheid” van de Italiaanse regering om zo spoedig mogelijk hervormingsmaatregelen door te voeren. Italië ligt onder druk van de financiële markten omdat beleggers twijfelen aan de politieke daadkracht van Berlusconi om het land weer op de rails te krijgen door de immense staatsschuld terug te dringen.

Interactieve graphic: Europa in cijfers

    • Hans Klis