Assad en Arabische Liga sluiten deal over onrust Syrië

Caption: People attend a rally to show support for Syria's President Bashar al-Assad in Deir al-Zour city November 1, 2011, in this handout photograph released by Syria's national news agency SANA. REUTERS/ Sana/Handout (SYRIA - Tags: POLITICS CIVIL UNREST) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS
Caption: People attend a rally to show support for Syria's President Bashar al-Assad in Deir al-Zour city November 1, 2011, in this handout photograph released by Syria's national news agency SANA. REUTERS/ Sana/Handout (SYRIA - Tags: POLITICS CIVIL UNREST) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS In de Syrische stad Deir al-Zour gingen vandaag aanhangers van president Bashar al Assad de straat op om hun steun aan het regime te betuigen. Foto Reuters

De Arabische Liga heeft met Syrië een overeenkomst gesloten over een oplossing voor de onrust in het land die al zeven maanden duurt.

Dat maakte de Syrische staatstelevisie vanmiddag bekend. Morgen presenteert de commissie van de Liga, die de taak had te onderhandelen met de regering van de Syrische president Bashar al Assad, de overeenkomst in het hoofdkantoor in Kairo.

Volgens Arabische diplomaten heeft de Liga onderhandeld over de onmiddellijke vrijlating van politieke gevangenen, het terugtrekken van de veiligheidsdiensten en het toelaten van Arabische waarnemers. Daarnaast zou Assad serieuze hervormingen moeten doorvoeren. De Syrische autoriteiten zouden bij de onderhandelingen als eis gesteld hebben dat de oppositie de wapens neerlegt, dat Arabische landen stoppen met het financieren van de opstand en dat de ‘mediacampagne’ tegen het land wordt gestaakt.

Het is onduidelijk welke van deze punten mee zijn genomen in het uiteindelijke akkoord. De Verenigde Staten laten weten een overeenkomst te verwelkomen die een einde maakt aan het geweld in Syrië, maar benadrukken dat Assad af moet treden, meldt persbureau Reuters.

In Syrië zouden sinds het begin van de opstand in maart al zeker drieduizend mensen gedood zijn, zo blijkt uit onderzoek van de Verenigde Naties. De afgelopen weken ging het geweld in Syrië onverminderd door. Vorige week kwamen nog tientallen mensen op bij legeraanvallen op de steden Hama en Homs. Daarnaast presenteerde mensenrechtenorganisatie Amnesty International op 25 oktober een rapport waaruit blijkt dat veiligheidstroepen in zeker vier staatsziekenhuizen patiënten mishandelden en martelden.

Berichtgeving vanuit Syrië is vaak moeilijk te controleren, omdat buitenlandse nieuwsbronnen niet of nauwelijks worden toegelaten.

Lees hier meer over de ontwikkelingen in Syrië.

Interactieve graphic: Onrust in de Arabische wereld