Aandeelhouders Delta twijfelen over Borssele II

De aandeelhouders van het Zeeuwse energiebedrijf Delta twijfelen over de bouw van een nieuwe kerncentrale in Borssele. Volgens gedeputeerde Kees van Beveren van de provincie Zeeland – met een belang van vijftig procent de grootste aandeelhouder van Delta – nemen de aandeelhouders eind december een standpunt in.

Topman Peter Boerma van Delta zei gisteren in Het Financieele Dagblad zo snel mogelijk te willen beginnen met de vergunningaanvraag voor de nieuwe kerncentrale. Hij heeft zijn aandeelhouders hiervoor al het mandaat gevraagd.

Maar gedeputeerde Van Beveren wijst dat van de hand. Eerst moet duidelijk zijn of de aandeelhouders wel een nieuwe kerncentrale willen. „Het is onzorgvuldig om de volgorde om te draaien”, zegt hij.

De bouw van de centrale die Delta op het oog heeft, de zogeheten EPR van het Franse bedrijf Areva, kost circa 4,5 miljard euro. Dat is althans de prijs als de centrale op tijd wordt opgeleverd. De twee EPR’s die nu in Europa worden gebouwd, een in Finland en een in Frankrijk, hebben jarenlange vertraging opgelopen. De bouwkosten zijn daardoor al tot boven de 6 miljard euro gestegen.

Het Franse staatsbedrijf EDF heeft vorige week bekendgemaakt zijn plannen voor de bouw van vier nieuwe EPR’s in Groot-Brittannië enkele jaren in de ijskast te zetten.

In België werd gisteren bekend dat formateur Elio Di Rupo en de zes partijen die onderhandelen over de vorming van een nieuwe regering, een akkoord hebben bereikt over het stoppen met kernenergie.

Ze hebben afgesproken vanaf 2015 de zeven kernreactoren (op twee complexen) in België één voor één van het stroomnet te halen. Uiterlijk 2025 moet de laatste dicht zijn. De zeven reactoren produceren de helft van alle elektriciteit in België.

Met het besluit volgt België de strategie van Duitsland, dat eerder dit jaar na de kernramp in Japan besloot om vóór 2022 zijn zeventien kerncentrales te sluiten.

Delta heeft voor de bouw van de nieuwe kerncentrale twee partners, EDF en het Duitse RWE. Die bedrijven maken juist pas op de plaats. Ze willen vooralsnog niet meebetalen aan de vergunningaanvraag, die naar schatting 220 miljoen euro kost. Delta betaalt in ieder geval de helft, en moet wellicht het hele bedrag betalen.

Kansen voor Borssele II keren: pagina 22 en 23

    • Marcel aan de Brugh