18 aanhoudingen in fraudezaak

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft gisteren achttien personen aangehouden, waaronder twee notarissen en een advocaat. Zij worden onder meer verdacht van hypotheek- en vastgoedfraude, deelname aan een criminele organisatie en het plegen van valsheid in geschrifte. Achttien woningen en elf bedrijfspanden in Alkmaar, Almere, Amsterdam, Bergen, Hoofddorp en Lelystad zijn onderzocht.

De verdachten kochten via zogenoemde katvangers op diverse veilingen huizen in Amsterdam. Deze panden waren eigendom van woningbouwverenigingen die met de veiling een poging deden het niveau van sociaal zwakkere wijken 'op te krikken'. In plaats daarvan verhuurden katvangers de woningen aan illegalen en gebruikten de ruimtes voor hennepkwekerijen.

Na een half jaar werden de huizen op basis van te hoge taxaties met winst doorverkocht. Daarbij stelden de notarissen valse leverings- en hypotheekaktes op omdat de kopers zelf moeilijk aan een hypotheek konden komen. Op basis van valse werkgeversverklaringen en valse loonstroken kregen zij deze lening alsnog. De winst die met de woningverkopen werd behaald, ging naar de verdachten.

Bij de arrestaties werd onder meer beslag gelegd op een aantal van de doorverkochte huizen en op de de boekhouding van de verdachten. De achttien personen worden de komende dagen voorgeleid.