1.500 banen weg bij Credit Suisse na slecht winstcijfer

De Zwitserse bankgigant Credit Suisse schrapt wereldwijd nog eens 1.500 banen – zo’n 3 procent van het totale aantal – ondanks een stijging van de winst in het derde kwartaal. Ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar boekte de tweede bank van Zwitserland 12 procent meer winst (683 miljoen Zwitserse frank, 561 miljoen euro).

Dat maakte het in Zürich gevestigde concern vanmorgen bekend. De winstgroei in het derde kwartaal kwam volledig voor rekening van een eenmalige boekhoudkundige meevaller en was veel lager dan analisten hadden verwacht. Het aandeel Credit Suisse ging vanmorgen hard onderuit op de beurs. Het verloor direct na opening 9 procent van zijn waarde en stond rond het middaguur nog altijd op een verlies van een kleine 8 procent.

Credit Suisse schaart zich met de reorganisatie in het rijtje banken dat hard op zoek is naar extra kapitaal en daarom kosten wil indammen. Toezichthouders verlangen van banken dat hun buffers fors worden opgehoogd zodat zij bij een volgende recessie niet opnieuw gered hoeven te worden door overheden. In het huidige beursklimaat zijn het vooral de zakenbankafdelingen van de grote banken die slechter presteren dan gehoopt.

Vanmorgen maakte ook de Japanse bank Nomura nieuwe kostenreducties bekend. Ook Credit Suisses grote Zwitserse broer, UBS, kondigde deze zomer aan fors in het personeel te gaan snijden. Daar verdwijnen 3.500 banen en wil de directie de kosten met 2 miljard Zwitserse frank verlagen. Credit Suisse wil met de reductie 1 miljard Zwitserse frank besparen.

De extra reorganisatie bij Credit Suisse komt bovenop een al in juli 2011 aangekondigde inkrimping met 2.000 banen. Onderdeel van het vandaag gepresenteerde plan is een hervorming van de effectenafdeling van de bank. Bij Credit Suisse werken momenteel zo’n 50.700 werknemers.

In een toelichting op het resultaat erkende de bank ook zelf teleurgesteld te zijn in de cijfers. „De resultaten liggen beneden onze verwachtingen, zei financieel directeur David Mathers tegen persbureau Reuters. Topman Brady Dougan zei dat ondanks het lastige derde kwartaal de bank „klaar is om weer hard te groeien als de economie aantrekt”.