'WK-bid Nederland en België was foutenfestival'

Bij de poging om het wereldkampioenschap voetbal in 2018 naar Nederland en België te halen is van alles misgegaan bij de overheid. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van het ministerie van Sport. RTL Nieuws heeft het onderzoek van Berenschot gisteren online gezet. De samenwerking tussen ministeries was ongestructureerd en de Tweede Kamer werd „erg laat” bij besluiten betrokken. Het toernooi werd in december toegewezen aan Rusland. Holland Belgium Bid kreeg 4,5 miljoen euro subsidie, waarvan de KNVB 1,7 miljoen terugstortte. In juni berichtte RTL al op basis van ambtelijke e-mails dat het vorige kabinet geen idee had wat de kosten zouden zijn als de bid zou slagen. Wereldvoetbalbond FIFA wilde geen belasting betalen in Nederland, waardoor de fiscus honderden miljoenen zou mislopen. Ambtenaren schatten dat bedrag echter hoger in dan aan de Kamer werd verteld. Het huidige kabinet steunt het plan om de Olympische Spelen van 2028 in Nederland te organiseren. (Novum) Lees het rapport op rtl.nl