Werelden die totaal verschillen

Nu de duur van de formatie bij Ajax, dat op zoek is naar een technisch directeur én een nieuw bestuur, een Europees record heeft gebroken, spraken wij met enkele direct betrokkenen.

Opvallend waren de harde uitlatingen die commissaris Johan Cruijff zich veroorloofde. „Ajax functioneert niet meer, Ajax is een mislukte club”, zei hij en hij noemde Ajax bovendien „de zieke man van de UEFA”.

De afgelopen week was Cruijff in Schotland („Ik was graag een zalmkwekerij gaan bezoeken”), waar hij terugkeek op zijn laatste gesprek met zijn tegenpool, president-commissaris Steven ten Have. „Na een kwartier zat Steven verijsd in de zetel. Toen hij wegging, zei ik: ‘Steven, ik vrees dat we in twee compleet verschillende werelden leven.’ ‘Ik weet het’, zei hij toen, ‘maar we gaan het onverzoenbare verzoenen.’’’

Hier is een rol weggelegd voor bemiddelaar Keje Molenaar, die weet dat zijn opgave niet simpel is. „Ik wil mijn partners niet tot de psychiatrische categorie der zotten rekenen, maar hun logica is extreem gecompliceerd.”

Dat beseft ook Ten Have, die ondanks alles zegt „veel respect” te hebben voor Cruijff. „Misschien hebben we meer gemeen dan men denkt. Onze aanpak bijvoorbeeld. Geen poespas, recht op het doel af.” Maar ook zegt hij: „We moeten ernstig werk leveren, niet holderdebolder met maatregelen op de proppen komen die nergens op slaan.”

Demissionair voorzitter Uri Coronel, die bij zichzelf „metaalmoeheid” signaleert, ziet zuchtend toe hoe de opvolgingskwesties maar niet geregeld blijkt te kunnen worden. „Of ze willen geen Amsterdams spreken of ze kunnen het gewoon niet.” Toch kan Ajax nog wel een tijd zonder nieuwe leiding. Coronel: „De lopende zaken zijn het probleem niet. Het probleem is dat Johan Cruijff tot dusver mislukt is.”

John KroonPS: Bovenstaande citaten zijn bijna authentiek. Ze zijn uitgesproken door betrokkenen bij de Belgische kabinetsformatie: Bart De Wever (Johan Cruijff), Elio di Rupo (Steven ten Have), Johan Vande Lanotte (Keje Molenaar) en Yves Leterme (Uri Coronel).