Wekelijkse foutenlast drukt zwaar op jong Feyenoord

Feyenoord kreeg taart van de aanhang na het gedurfde spel tegen Ajax. Maar na de 6-0 nederlaag bij FC Groningen klinkt chagrijn rond de Kuip.

Feyenoord-investeerder Pim Blokland stelde in juli bijna 30 miljoen euro bij elkaar te hebben voor de sanering van de voetbalclub uit Rotterdam, maar voelde er nog weinig voor dit bekend te maken. „We wachten op een geschikt moment, als Feyenoord weer eens positief nieuws kan gebruiken”, zei de voorzitter van de vermogende Vrienden van Feyenoord in deze krant.

Deze week zou een goede gelegenheid zijn. Feyenoord verloor gisteren, een jaar na de 10-0 nederlaag tegen PSV, met liefst 6-0 van FC Groningen. Donderdag werd de ploeg van trainer Ronald Koeman in de KNVB-beker uitgeschakeld door eerstedivisieclub Go Ahead Eagles (2-1).

Net nu de weg omhoog leek ingeslagen met een gedurfd optreden tegen Ajax (1-1) is de ontgoocheling bij de supporters groot. Vorige week begroette een plukje fans de spelersgroep met applaus en een taart, vanochtend klonk het chagrijn bij de Kuip. De aanhang wachtte tevergeefs een uur op de hersteltraining van Feyenoord op het naast het stadion gelegen Varkenoord.

Piet Stevens, al meer dan veertig jaar verkoper van programmaboekjes bij het stadion en dagelijks bij Feyenoord te vinden, kon het niet geloven. Hij wil Koeman waarschuwen de jonge voetballers niet te veel complimenten te maken. Ga maar na: een sterke wedstrijd tegen AZ werd gevolgd door een zwakke voorstelling tegen ADO Den Haag. Ajax-uit was weer goed, maar FC Groningen-uit dramatisch.

„Een schandalige afgang”, zei Stevens vanochtend. „Alleen Karim El Ahmadi speelde een goede wedstrijd. Ook Jordy Clasie, wat ik een mooi mannetje vind, was slecht. Ik was bij 4-0 even bang dat we net zo’n pak slaag als vorig jaar zouden krijgen. Dat is het ergste dat ik hier heb meegemaakt.”

Zijn toehoorders vreesden dat de mentaliteit van de Feyenoord te wensen overlaat. Ze hoopten dat Koeman vanochtend een donderpreek heeft gegeven. Met de oud-prof waait een straffere wind door de Kuip dan met zijn voorganger Mario Been. De huidige trainer van Racing Genk nam „die apies”, zoals hij zijn talenten liefkozend noemde, vaak in bescherming.

Koeman doet juist het tegenovergestelde. De trainer ontstak in woede nadat Diego Biseswar na zijn wissel tegen Go Ahead Eagles tegen de afspraak in meteen de kleedkamer opzocht. De buitenspeler reageerde met haastige excuses en mocht tegen FC Groningen invallen.

Koeman aarzelt niet zijn voetballers openlijk te bekritiseren. Hij stelde afgelopen week „veel meer” te verwachten van aanvoerder Ron Vlaar, de van Manchester City gehuurde spits John Guidetti en doelman Erwin Mulder. Onervarenheid en gebrek aan financiële armslag zijn voor de trainer geen redenen zijn ploeg in de luwte te houden.

Opvallend was dat Koeman donderdag in Deventer stelde dat hij niemand een gebrek aan werklust kon verwijten. De oud-prof maakt zich meer zorgen over de wekelijkse foutenlast op het veld. Meer nog dan de sterke competitiewedstrijd tegen Ajax had Koeman de bekerwedstrijd als een belangrijk meetmoment beschouwd. Want in ‘de klassieker’ laat een voetballer zich meenemen in de sfeer, doceerde hij, maar tegen Go Ahead Eagles moet een speler zichzelf motiveren.

FC Groningen legde gisteren de tekortkomingen van Feyenoord pijnlijk bloot. De thuisploeg profiteerde van elke misser in de Rotterdamse verdediging en stond na ruim een kwartier met 3-0 voor – door treffers van Dusan Tadic, Maikel Kieftenbeld en Petter Andersson. Leandro Bacuna, Virgil van Dijk en Hyun-Jun Suk verdubbelden de score na rust. Feyenoord-verdediger Dani Fernandez botvierde zijn frustratie op Lorenzo Burnet en kreeg een rode kaart.

Opnieuw wees Koeman, die nota bene een tribune met zijn familienaam onthuld zag in de Groningse Euroborg, zijn spelers terecht. Iedereen moest bij zichzelf te rade gaan, doceerde hij na de les in effectiviteit. „De tegenstander een metertje te veel ruimte geven, iemand uit de rug laten weglopen: dat zijn beslissende momenten op dit niveau. Ons spel oogde niet eens zo slecht, maar na de 3-0 speelden we een verloren wedstrijd.”

Koeman wilde in de Euroborg niet vooruitlopen op mogelijke wijzigingen in het elftal voor de komende wedstrijd tegen NEC. Zo veel mogelijkheden heeft de trainer ook niet met de smalle spelersgroep. De trainer moet hopen dat de zoektocht van technisch directeur Martin van Geel naar transfervrije versterkingen voor de winterstop effect heeft.

Want de selectie die zo gedecideerd in twee trainers het vertrouwen opgezegde – Gertjan Verbeek en Mario Been – lijkt het nu even niet meer te weten. „Ik weet niet of we zoveel verder zijn als vorig seizoen”, zei aanvoerder Vlaar. „Ik denk dat we allemaal in de spiegel moeten kijken. En daar wil ik het bij laten.”