Wall Street eindigt net als Europese beurzen in de min

Caption: Traders are pictured at their desks in front of the DAX board at the Frankfurt stock exchange October 31, 2011. REUTERS/Remote/Kirill Iordansky (GERMANY - Tags: BUSINESS) De Dax in Frankfurt leverde vandaag ruim drie procent in door onrust op de financiële markt over de aanpak van de schuldencrisis. Foto Reuters / Kirill Iordansky

De beurzen op Wall Street sloten vandaag met forse verliezen door aanhoudende zorgen over de schuldencrisis in de eurozone.

De Dow Jones eindigde vanavond met 275,19 punten verlies (-2,25 procent) en de Nasdaq leverde 53,02 punten in (-1,94 procent). Eerder vanavond sloten de Europese beurzen met zo’n drie procent verlies. Hiermee verdampte veel van de winst die gewonnen werd na donderdagnacht, toen de leiders van de eurozone een nieuw akkoord sloten over de aanpak van de Europese crisis.

Ook de grote financiële problemen bij het Amerikaanse effectenhuis MF Global zorgde voor onrust op de financiële markten, dat vroeg vandaag om faillissementsbescherming, meldt Dow Jones. Ook werd bekend dat de werkloosheid in de eurozone in oktober is gestegen tot 10,2 procent ten opzichte van september terwijl handelaren rekenden op 10 procent. Vandaag verloor de euro, bij het sluiten van de Europese beurzen, 1,5 procent ten opzichte van de dollar.

Vanavond werd ook bekend dat Griekenland een referendum gaat houden waarin burgers zich kunnen uitspreken over het nieuwe steunpakket. Dat liet de Griekse premier George Papandreou weten, meldt persbureau AP. Afgelopen donderdag besloten de leiders van de eurozone om vijftig procent van de Griekse schulden af te waarderen en het steunpakket te verhogen.

Interactieve graphic: Europa in cijfers

    • Hans Klis