Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Geopolitiek

VS stoppen contributie UNESCO vanwege Palestijns lidmaatschap

Caption: Permanent delegate of the US to UNESCO David Killion, center, reacts as delegates vote on the Palestinian membership, during a session of UNESCO's 36th General Conference, in Paris, Monday Oct. 31, 2011. Palestine became a full member of the U.N. cultural and educational agency Monday, in a highly divisive move that the United States and other opponents say could harm renewed Mideast peace efforts. (AP Photo/Thibault Camus)
Caption: Permanent delegate of the US to UNESCO David Killion, center, reacts as delegates vote on the Palestinian membership, during a session of UNESCO's 36th General Conference, in Paris, Monday Oct. 31, 2011. Palestine became a full member of the U.N. cultural and educational agency Monday, in a highly divisive move that the United States and other opponents say could harm renewed Mideast peace efforts. (AP Photo/Thibault Camus)

De Verenigde Staten schorten de betaling van de contributie aan cultuurorganisatie UNESCO op vanwege de toekenning van een volledig lidmaatschap aan de Palestijnse Autoriteit.

Dat meldt persbureau AP. In totaal dragen de VS 22 procent van de begroting van de cultuurorganisatie bij.

Volgens diplomatiek redacteur Juurd Eijsvoogel van NRC Handelsblad is de beslissing niet per se ingegeven door onvrede vanwege het Palestijnse lidmaatschap, maar simpelweg omdat een Amerikaanse wet het opschorten van de contributie heeft vastgelegd. Deze wet verbiedt de VS contributie te betalen aan “de VN of onderdelen daarvan als er een organisatie of groep die niet de internationaal erkende kernmerken van een staat heeft als volwaardig lidstaat wordt toegelaten”. Eijsvoogel:

“Voor zowel de VS als UNESCO is deze beslissing pijnlijk. Deze wet verplicht de VS de betaling stop te zetten en het is onwaarschijnlijk dat Obama in een verkiezingsjaar zich niet aan de wet gaat houden. Dit was dus te verwachten.”

Mogelijk gaat de Amerikaanse president op zoek naar een alternatieve manier om UNESCO te financieren, denkt Eijsvoogel. Het wegvallen van de Amerikaanse bijdrage aan de cultuurorganisatie is een grote hap uit het budget, wat onder andere gebruikt wordt om alfabetiseringsprgramma’s in het Midden Oosten te bekostigen. Eijsvoogel:

“In het verleden hebben de VS problemen gehad met UNESCO en hebben zij hun lidmaatschap opgezegd. Maar onder Bush keerden de VS terug om good will te kweken in de Arabische wereld na de inval in Afghanistan en Irak. Obama zal niet graag willen stoppen met UNESCO. Maar de Amerikanen kunnen op dit moment geen kant op.”

In lijn met de voorspelling van Eijsvoogel heeft de Amerikaanse ambassadeur David Killion bij UNESCO laten weten dat de VS “betrokken” zullen blijven bij UNESCO en “haar nobele missie om vrede te stichten in de geesten van mannen en vrouwen”. Killion benadrukte dat het land zal zoeken naar alternatieve manieren “om het belangrijke werk van deze essentiële organsatie te steunen en versterken”.