VS en Israël spreken zich uit tegen Palestijns lidmaatschap Unesco

Caption: Foreign Minister of the Palestinian Authority, Riyad Al-Malki delivers a speech on October 31, 2011 at the headquarters of UNESCO in Paris. Palestinians won a crucial vote to enter UNESCO as a full member on Monday, scoring a symbolic victory in their battle for statehood ahead of a similar vote at the UN General Assembly in New York. AFP PHOTO MIGUEL MEDINA Vandaag verwierven de Palestijnen een volledig lidmaatschap van cultuurorganisatie UNESCO. Foto AFP / Miguel Medina

Het Witte Huis noemt de goedkeuring van het Palestijnse verzoek voor lidmaatschap aan cultuurorganisatie UNESCO “voorbarig” en contraproductief voor het vredesproces in het Midden Oosten.

Dat liet een woordvoerder in Washington vanmiddag weten, meldt persbureau Reuters. Ook Israël heeft zich sterk tegen de toelating van de Palestijnen uitgesproken. In een verklaring liet het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken weten het eigen lidmaatschap en de samenwerking met UNESCO te heroverwegen, meldt de Israëlische krant Ha’aretz.

Het Palestijnse verzoek dat aan het begin van deze maand werd ingediend was omstreden, omdat tegenstanders, waaronder Nederland, vrezen dat het Palestijnse initiatief het vredesproces met Israël nog meer schade toebrengt.

De Amerikaanse VN-ambassadeur Susan Rice benadrukte vanmiddag op Twitter dat het Palestijnse lidmaatschap het instituut UNESCO “beschadigt”. Daarnaast wilde zij er nogmaals op hameren dat alleen onderhandelingen tussen de Palestijnen en Israël kunnen leiden tot een hervatting vredesproces.

Twitter avatar AmbassadorRice Ambassador Rice Today’s vote to grant Palestinian membership in #UNESCO is no substitute for direct negotiations, but it is deeply damaging to UNESCO.

De VS dreigden voor de stemming vanochtend de contributie aan UNESCO stop te zetten als het zou instemmen met het Palestijnse verzoek. Een Amerikaanse wet verbiedt contributie te betalen aan “de VN of onderdelen daarvan als er een organisatie of groep die niet de internationaal erkende kernmerken van een staat heeft als volwaardig lidstaat wordt toegelaten”. In totaal dragen de VS 22 procent van de begroting van de cultuurorganisatie bij.

Het is nog maar de vraag of de VS daadwerkelijk de contributie terug zullen trekken, zei buitenlandredacteur Carolien Roelants van NRC Handelsblad eerder vanmiddag. Roelants:

“Het is een wet die is aangenomen, maar de verwachting is dat Obama zal proberen de scherpe kantjes ervan af te halen. Het zijn onaangename gevolgen voor Unesco die niet alleen de Palestijnen treffen, maar de hele wereld.”

Het nieuw verworven lidmaatschap aan UNESCO maakt onderdeel uit van een Palestijnse campagne om volledig lidmaatschap te verwerven bij de Verenigde Naties. De Palestijnse Autoriteit hoopt hiermee, het vredesproces nieuw leven in te blazen. Israël was fel gekant tegen de eenzijdige Palestijnse gang naar de VN omdat de regering van mening was dat het vredesproces alleen door onderhandelingen op gang konden worden gebracht. Omdat het proces naar een lidmaatschap lang en moeizaam is, besloten zij afzonderlijk hiervan te proberen lid te worden van de Unesco.

Toch voorspelt het Palestijnse lidmaatschap aan UNESCO nog niets voor een mogelijke toetreding tot de VN. Roelants:

“Unesco heeft geen Veiligheidsraad zoals bij de Verenigde Naties. Er kunnen bijvoorbeeld geen veto’s worden uitgesproken, het behalen van tweederde van de stemmen is genoeg. Bij de stemming over het VN-lidmaatschap zullen de Amerikanen, als bondgenoten van Israël, een veto uitspreken. Dat hebben ze aangekondigd en dat zullen ze door de stemming van vandaag niet gaan heroverwegen.”

    • Hans Klis