‘Vóór Tweede Wereldoorlog was Churchill een mislukking’

Churchill and Clementine visiting the smoking remains of the Guildhall following a night of German bombing of the City of London, Dec 1940

In De val van het westen onderzoekt de Britse historicus en archeoloog Ian Morris de rangorde van culturen in de geschiedenis. Waarom is de Arabische wereld op zeker moment gezakt? En hoe lang blijft het Westen nog aan kop?

Waarom heerst het Westen? En hoe lang nog? Dat was de immense taak waaraan de Britse historicus en archeoloog Ian Morris zich zette: klaarheid brengen in de natte-vinger-discussie over de ‘superioriteit’ van de westerse wereld. In Why the West Rules – for Now, dat onlangs in het Nederlands verscheen, traceert hij aan de hand van een massa historische feiten de separate ontwikkeling van Oost en West vanaf het begin van de mensheid. De hegemonie van het Westen in de afgelopen tweehonderd jaar is onbetwistbaar, stelt hij, maar loopt nu ten einde.

Morris, die doceert aan de Amerikaanse Stanford University, schreef eerder studies over de Oudheid; zijn jongste boek is niet alleen zijn eerste voor een groot publiek – het heeft dat publiek ook gevonden. In Londen, waar ik Morris spreek, ligt de paperbackeditie in hoge stapels in boekhandels. Morris: „Wanneer je een paar academische boeken hebt geschreven, wordt het routine. Ik wilde al lang schrijven over dit onderwerp, maar het bleek zo veelomvattend dat ik meerdere malen kopje onder dreigde te gaan. Er was zoveel wat ik niet wist. En van wat ik wel wist, bleek zoveel achterhaald.”

Dit artikel werd gepubliceerd in NRC Handelsblad op Zaterdag 29 oktober 2011, pagina 24 - 25. Abonnees kunnen het hele artikel hier lezen.

    • Bas Heijne