Verkiezingsnieuws: Kirgizië en Bulgarije

Bij de verkiezingen in de oud-Sovjetstaat Kirgizië lijkt de gematigde Almazbek Atambajev de winnaar te worden. Nadat gisteren de helft van de stemmen was geteld, had hij 64,7 procent verworven – ruim voldoende om president te worden. Kirgizië is na de val van de autoritaire leider Bakijev, die vorig jaar na grootschalige protesten het land ontvluchtte, vooral op zoek naar stabiliteit.

Exitpolls en voorlopige uitslagen in Bulgarije wijzen op een ruime overwinning (55 procent) voor oud-zakenman Rosen Plevneliev bij de presidentsverkiezingen. Hij was kandidaat namens de regerende conservatief-liberale GERB-partij. Hoewel de meeste macht in Bulgarije bij premier en parlement ligt, heeft de president de leiding over het leger en vetorecht op wetsvoorstellen. (NRC)