Van Persie velt Chelsea, Huntelaar ook op tien

De twee spitsen van Oranje, Robin van Persie en Klaas-Jan Huntelaar, doen weinig voor elkaar onder in de de Engelse en Duitse competitie. Beiden brachten hun seizoenstotaal op tien. Zo maken ze de keuze voor bondscoach Bert van Marwijk – wie van de twee in de punt van de aanval moet spelen – er niet gemakkelijker op.

In een van de „gekste wedstrijden” waarin Arsenal-aanvoerder Robin van Persie ooit gespeeld zegt te hebben, zorgde de Nederlander op Stamford Bridge zaterdag met een ‘valse’ hattrick voor een verrassende uitzege in de Londense derby tegen Chelsea. The Blues verloren op eigen veld met 5-3 van The Gunners.

Van Persie voert nu met tien doelpunten uit tien duels de Engelse topscorerslijst aan, ondanks het feit dat de teamprestaties van Arsenal tot zaterdag tegenvallen. In kalenderjaar 2011 maakte hij 27 doelpunten in 28 competitieduels. „En nog vragen mensen zich af of hij wel echt een spits is”, gniffelde zijn Franse coach Arsène Wenger tegen Daily Mail na afloop. „Hij is een ander type centrumspits, maar hij is het zeker.”

Wellicht doelde hij op de woorden van de voormalige Arsenal-vedette Dennis Bergkamp. De assistent-trainer van Ajax constateerde eerder dit seizoen, nadat Arsenal onder meer met 8-2 had verloren van Manchester United, dat de Londense club een „echte doelpuntenmaker” ontbeert. Bergkamp ziet Van Persie liever als schaduwspits áchter een diepe spits.

Op het WK stelde Van Persie bij Oranje vorig jaar teleur in de punt van de aanval – iets wat hij niet wilde wijten aan een gebrekkige aanvoer vanuit het middenveld, zo zei hij in tv-programma Heilig Gras. Sinds het WK voelt hij de hete adem van Huntelaar in zijn nek, die met dertig treffers er vijf meer maakte voor het Nederlands elftal dan Van Persie.

De bondscoach zal tevreden zijn dat Huntelaar in de Duitse competitie zijn totaal ook op tien bracht – in elf wedstrijden. De aanvaller van Schalke 04 scoorde zaterdag tweemaal tegen Hoffenheim. Met zijn productie in de Duitse beker (vijf) en de Europa League (zes) maakt Huntelaar dit seizoen indruk in het elftal van de nieuwe trainer Huub Stevens.

Ricky van Wolfswinkel maakte dit weekeinde zijn zesde treffer in de Portugese competitie voor Sporting. Hij scoorde ook twee keer in zowel de Europa League als de Portugese beker, waardoor zijn totaal op tien in elf officiële duels kwam.