Van danser tot dolfijnentrainer

‘Dansers in de overgang’ laten zich al 25 jaar succesvol omscholen met behulp van de SOD.

Nu dreigen ook hier bezuinigingen.

Europa ,Nederland, Harderwijk, 26-10-2011.Voormalige danser Lauro Marcenaro nu Bruinvistrainer en verzorger in Dolfinarium. .Foto Evelyne Jacq. Evelyne Jacq

Het is bekend: dansers hebben een korte carrière. Gemiddeld stoppen zij op hun 33ste en moeten ze op zoek naar een nieuwe loopbaan. Velen blijven dicht bij het fysieke van de dans en worden balletmeester of bewegingstherapeut, maar sommigen kiezen een beroep dat een stuk verder af staat van hun eerste liefde. Dankzij de Stichting Omscholingsregeling Dansers (SOD), die dit jaar 25 jaar bestaat, kunnen zij zo’n omslag maken. Maandag wordt een en ander in de Stadsschouwburg Amsterdam gevierd.

Paul Bronkhorst (54) begeleidt al sinds het begin van de regeling in 1986 ‘dansers in de overgang’. „Een danser kan niet zonder omscholing. Heel mooi dat je je been hoog kunt optillen, maar werkgevers buiten de dans geven daar niet zoveel om.”

Als ‘Mr. Omscholingfonds’ kent hij zijn pappenheimers. Hij wordt achterdochtig als iemand met heel specifieke ideeën komt. Is het wel echte overtuiging? Is er, bij heel radicale keuzes, geen sprake van overcompensatie, en overziet iemand de consequenties wel? „Een danseres is bijvoorbeeld fotografe geworden, best succesvol ook, en toch is ze ermee gestopt. Ze had zich, gewend aan het groepsgevoel in een gezelschap, niet gerealiseerd hoe eenzaam het fotografenbestaan was.”

Bronkhorst kent geen voorbeelden van dansers die hun eigen niveau niet goed hebben ingeschat. „Met de kwaliteiten die je als danser nodig hebt – discipline, ambitie, toewijding – bereiken zij vaak meer dan mensen met dezelfde aanleg.”

Bijna iedereen sluit de omscholing met een diploma af, 80 procent reïntegreert probleemloos; bij ‘normale’ reïntegratiebureaus is dat ongeveer 35 procent. Omgezwaaide dansers zijn in allerlei sectoren en op allerlei niveaus te vinden.

Nuttige regeling, kortom, maar of hij blijft bestaan? Door de bezuinigingen, die ook de dans zwaar treffen, zullen de inkomsten uit premiebetalingen van dansers en gezelschappen teruglopen, terwijl een toename van de aanvragen wordt verwacht. Leek de SOD vijf jaar geleden – na twintig jaar subsidieperikelen en arbeidsrechtelijke kwesties – eindelijk in rustig vaarwater gekomen, in 2013 kon het wel eens echt zwaar weer worden.

    • Francine van der Wiel