Universiteit doet aangifte tegen Stapel

De Universiteit van Tilburg doet aangifte tegen sociaal psycholoog Diederik Stapel wegens valsheid in geschrifte en oplichting. De omvang van de wetenschappelijke fraude die Stapel heeft gepleegd is „verbijsterend”. Minstens dertig wetenschappelijke artikelen van de voormalige hoogleraar van de Universiteit van Tilburg bevatten gefingeerde data.

Dat zei Pim Levelt, oud-voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen (KNAW), vanochtend bij de presentatie van een rapportage van een onderzoekscommissie die hij leidde.

De totale omvang van de fraude is nog niet duidelijk. De commissie gaat verder met haar onderzoek. Het staat vast dat Stapel al sinds 2004 gegevens heeft vervalst. Toen werkte hij nog als hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Groningen. Er bestaan „serieuze vermoedens” van fraude bij nog tientallen artikelen en hoofdstukken in boeken, aldus Levelt.

In een eerste reactie zei de Tilburgse rector magnificus Philip Eijlander dat hij het gedrag van Stapel „onvoorstelbaar, schokkend en ongekend” vindt. „Dit wangedrag is zonder precedent voor een hoogleraar met Stapels positie.”

Stapels werkwijze was uiterst „geraffineerd”, aldus Levelt. Hij werkte vooral samen met jonge onderzoekers die voor hun positie afhankelijk waren van zijn goede wil. In september sloeg een klokkenluider alarm.