Uitgelicht

Film

John Rabe – Der gute Deutsche von Nanking (Florian Gallenberger, 2009, D/F/CHN). De Duitse industrieel John Rabe, een overtuigd nazi, werkte voor Siemens in Nanking toen het Japanse leger daar in 1937 een bloedbad aanrichtte. Rabe redden duizenden mensen het leven door een veiligheidszone in te richten. Regisseur Gallenberger deed weinig met het interessante gegeven van een goede nazi en maakte, ondanks het overtuigende spel van hoofdrolspeler Ulrich Tukur, een doorsnee oorlogsepos. ZDF, 20.15-23.10u.

Next (Lee Tamahori, 2007, VS). Actiethriller in filosofiesaus. Nicolas Cage speelt een goochelaar die twee minuten vooruit in zijn eigen toekomst kan kijken. Zo weet hij voortdurend wat hij vooral niet moet doen. Probleem: als je naar de toekomst kijkt, verandert ze en dan verandert alles.Veronica, 20.30-22.35u.

Footloose (Herbert Ross, 1984, VS). Mede door Flashdance geïnspireerde tienermusical waarin stadsjongen Kevin Bacon in provinciestadje de tucht van dominee John Lithgow omzeilt en het initiatief neemt tot een wervelende danszaal. Ook met Dianne Wiest, Lori Singer, Sarah Jessica Parker.RTL8, 20.30-23.00u.

Milou en mai (Louis Malle, 1989, Frankrijk/Italië). Warme, ironische film van Malle werkt een geslaagde metafoor uit: op het platteland sterft een moeder en in de stralende lentezon krijgt de familie ruzie over de wat kale erfenis. Intussen woeden in het verre Parijs de studentenrellen van mei ’68 en gaat het oude Frankrijk ten onder. Ook daar zal de boedel gescheiden worden. Prachtig spel, vooral van Michel Piccoli als de gezapige landman en Miou-Miou als zijn inhalige dochter in Chanelpakje.TV5, 23.55-01.35u.

Informatief

Panorama: Cops behaving badly. Richard Bilton onderzoekt hoeveel Britse agenten overtredingen en zelfs misdrijven begaan, waarom die in veel gevallen achter gesloten deuren worden onderzocht en bestraft, en waarom in sommige gevallen geen sancties volgen.BBC 1, 21.30-22.00u.

Belpop: Rocco Granata. In 1959 heeft de Italiaanse Belg Rocco Granata een wereldhit met Marina, de voorlopig enige Belgische evergreen op wereldschaal. Zijn composities staan op platen van Dean Martin, Dalida, Caterina Valente en Flaco Jimenez. Hij acteert in tientallen films, heeft een eigen platenmaatschappij en uitgeverij. Dertig jaar later verkoopt hij opnieuw miljoenen platen van Marina, nu in new-beatversie. Met getuigenissen van o.a. Will Ferdy, Sarah Bettens, Johan Verminnen en Stijn Coninx.Canvas, 21.10-22.05u.

Origins of us. In de laatste aflevering van de serie over de menselijke evolutie onderzoekt Alice Roberts waarom homo sapiens als enige soort een groot brein ontwikkelde, waarom homo erectus, homo heidelbergensis en neanderthalers uitstierven en wij als enigen overbleven. BBC 2, 22.00-23.00u.

Maria Callas assoluta. Portret van de Amerikaans-Griekse primadonna assoluta, die vierendertig jaar geleden stierf. Philippe Coly maakte deze film in romanvorm over de vrouw die aan het eind van haar leven niet alleen haar grote liefde, maar ook haar grote stem verloor.Arte, 22.00-23.40u.

Amusement

Voetbal International. Het volgens de kijkers beste televisieprogramma van Nederland. Wilfred Genee en Johan Derksen zitten met wisselende gasten aan een tafel en praten anderhalf uur lang, minus reclames, over voetbal.RTL7, 20.30-22.00u.

Hart tegen hard. Romantische misdaadserie die draait om de gevoelens die rechercheur Thomas (Dragan Bakema) en misdaadjournaliste Ava (Elise Schaap) voor elkaar koesteren en die voor de buitenwereld verborgen moet blijven. Net5, 21.25-22.25u.

Schönbrunn Concert. Registratie van het traditionele zomernachtconcert in de baroktuinen van paleis Schönbrunn in Wenen door de Wiener Philharmoniker, dit jaar onder leiding van Valery Gergjev en als solist de violist Benjamin. Op het programma staan Liszt, Paganini, Sibelius en Moessorgski.Ned.2, 23.50-01.25u.