uitgelicht

HART TEGEN HARD foto SBS vrij van rechten mits gebruikt ter illustratie van het programma onder vermelding van Roy Beusker Foto uitsluitend vrij van rechten voor redactioneel gebruik ter promotie van het programma tot 1 maand na uitzending. Commercieel gebruik verboden.
HART TEGEN HARD foto SBS vrij van rechten mits gebruikt ter illustratie van het programma onder vermelding van Roy Beusker Foto uitsluitend vrij van rechten voor redactioneel gebruik ter promotie van het programma tot 1 maand na uitzending. Commercieel gebruik verboden. Roy Beusker

Film

John Rabe - Der gute Deutsche von Nanking (Florian Gallenberger, 2009, D/F/CHN). De Duitse industrieel John Rabe, een overtuigd nazi, werkte voor Siemens in Nanking toen het Japanse leger daar in 1937 een bloedbad aanrichtte. Rabe redden duizenden mensen het leven door een veiligheidszone in te richten. Regisseur Gallenberger deed weinig met het interessante gegeven van een goede nazi en leverde, ondanks het overtuigende spel van hoofdrolspeler Ulrich Tukur, een doorsnee oorlogsepos af.ZDF, 20.15-23.10u.

Next (Lee Tamahori, 2007, VS). Actiethriller in filosofiesaus. Nicolas Cage speelt een goochelaar die twee minuten vooruit in zijn eigen toekomst kan kijken. Zo weet hij voortdurend wat hij vooral niet moet doen. Probleem: als je naar de toekomst kijkt verandert-ie en dan verandert alles.Veronica, 20.30-22.35u.

Footloose (Herbert Ross, 1984, VS). Mede door Flashdance geïnspireerde tienermusical waarin grotestadsjongen Kevin Bacon in provinciestadje de tucht van dominee John Lithgow omzeilt en het initiatief neemt voor een wervelende danszaal.RTL8, 20.30-23.00u.

Milou en mai (Louis Malle, 1989, Frankrijk/Italië). Warme, ironische film van Malle werkt een geslaagde metafoor uit: op het platteland sterft een moeder en in de stralende lentezon krijgt de familie ruzie over de, wat kale, erfenis. Intussen woeden in Parijs de studentenrellen van mei 1968 en gaat het oude Frankrijk ten onder. Ook daar zal de boedel gescheiden worden. Prachtig spel, vooral van Michel Piccoli als de gezapige landman en Miou-Miou als zijn inhalige dochter in Chanelpakje.TV5, 23.55-01.35u.

Informatief

Panorama: Cops behaving badly. Richard Bilton onderzoekt hoeveel Britse agenten overtredingen en zelfs misdrijven begaan, waarom die in veel gevallen achter gesloten deuren worden onderzocht en bestraft en waarom in sommige gevallen geen sancties volgen.BBC 1, 21.30-22.00u.

Belpop: Rocco Granata. In 1959 heeft de Italiaanse Belg Rocco Granata, zoon van een mijnwerker, een wereldhit met Marina. Zijn composities staan op platen van Dean Martin, Dalida, Caterina Valente en Flaco Jimenez. Hij acteert in tientallen films, heeft een eigen platenmaatschappij en uitgeverij. Dertig jaar later verkoopt hij opnieuw miljoenen platen, nu met de new-beatversie van Marina. Met getuigenissen van o.a. Sarah Bettens en Johan Verminnen.Canvas, 21.10-22.05u.

Origins of us. In deze laatste aflevering van een reportageserie over de menselijke evolutie onderzoekt Alice Roberts waarom homo sapiens een groot brein ontwikkelde, terwijl homo erectus, homo heidelbergensis en de Neanderthalers uitstierven.BBC 2, 22.00-23.00u.

Maria Callas assoluta. Portret van deze Italiaanse sopraan, de primadonna assoluta van de twintigste eeuw. Philippe Coly maakte een film in romanvorm over de vrouw en kunstenares die aan het eind van haar leven niet alleen haar grote liefde, maar ook haar stem verloor.Arte, 22.00-23.40u.

Amusement

Voetbal International. Het volgens de kijkers beste televisieprogramma van Nederland en dus winnaar van de Televizierring. Wilfred Genee en Johan Derksen zitten met wisselende gasten aan een tafel en praten anderhalf uur lang, minus reclames, over voetbal.RTL7, 20.30-22.00u.

Hart tegen hard. Romantische misdaadserie die draait om de gevoelens die rechercheur Thomas (Dragan Bakema) en misdaadjournaliste Ava (Elise Schaap) voor elkaar koesteren. Vanavond: als Thomas’ ex-vriendin aangifte doet van aanranding, moet hoofdcommissaris Trudy van Veen (Renée Fokker) hem op non-actief zetten. Een oude vijand van Thomas onderzoekt de zaak en deze Rudolf zal er alles aan doen om Thomas te laten hangen. Die reageert hier dermate nonchalant op dat zelfs Ava aan zijn onschuld begint te twijfelen. Regie: Will Koopman. Net5, 21.25-22.25u.

Schönbrunn Concert. Registratie van het traditionele zomernachtconcert door de Wiener Philharmoniker, dit jaar onder leiding van Valery Gergjev, met als solist de violist Benjamin Schmid. Op het programma staan Les Préludes van Franz Liszt, het eerste deel uit het Vioolconcert nr 1 in D van Niccolò Paganini, Kuolema op 44 nr 2 van Jean Sibelius en Schilderijen van een tentoonstelling van Modest Moessorgski. Ned.2, 23.50-01.25u.