Strijd tussen Palestijnen en Israël laait op

Hamas lijkt niet direct betrokken bij de jongste geweldsexplosie.

Bij nieuwe gewelddadigheden tussen Israël en vanuit de Gazastrook opererende Palestijnse militanten zijn dit weekeinde elf doden gevallen, onder wie een Israëlische burger. Palestijnse strijders vuurden aan de grens met Israël tientallen raketten af, de Israëlische luchtmacht voerde vergeldingsacties uit. Ook gisteren kwam de luchtmacht weer in actie.

Het geweld begon woensdag toen een Palestijnse splintergroep, die zich de Islamitische Jihad noemt, een raketaanval uitvoerde. Egypte probeerde dit weekeind het zonder succes een staakt-het-vuren tussen de partijen te bereiken.

De fundamentalistische beweging Hamas, die sinds 2007 de lakens in Gaza uitdeelt, lijkt niet direct betrokken bij de jongste geweldsexplosie. Hamas verloor drie jaar geleden honderden strijders tijdens een Israëlisch offensief. Sindsdien houdt de organisatie zich over het algemeen koest. Maar het heeft steeds meer concurrentie van splintergroepen, die nog radicaler zijn dan Hamas zelf, zoals de Islamitische Jihad. Die groepering zou ook achter de aanvallen van afgelopen weekend hebben gezeten.

Door het geweld lijkt de hoop op hervatting van het vredesproces in de regio weer vervlogen. Onlangs sloten Hamas en Israël nog een akkoord over een omvangrijke gevangenenruil. De Israëlische premier Netanyahu zei dit weekeinde op dat radio dat zijn land „niet wil dat de dingen verslechteren”, maar dat het zal reageren op aanvallen van wie dan ook.

De Israëlische vergeldingsacties waren vooral gericht op leden van de Islamitische Jihad, niet op strategische doelen binnen de Gazastrook. Politieagenten van Hamas hebben de afgelopen dagen verschillende posten verlaten, mogelijk uit vrees doelwit te worden van Israëlische gevechtsvliegtuigen. (AP)