St. Paul's wil af van Occupy-demonstranten

St. Paul’s Cathedral wil af van de Occupy-demonstranten die nu al twee weken kamperen voor de deur van de monumentale anglicaanse kerk in de Londense City.

Op 15 oktober nodigde een van de priesters van St. Paul’s de anti-kapitalistische betogers juist uit om hun tentjes op te slaan op het kerkplein. De priester – die nu is opgestapt uit protest tegen een mogelijk gedwongen ontruiming – vroeg de politie om de groep met rust te laten.

Een paar dagen later besloot het kerkbestuur het gebouw te sluiten. Het ging vrijdag, na een week, weer open. Onder andere omdat de kerk duizenden euro’s per dag aan inkomsten van toeristen misliep, die nodig zijn voor het onderhoud.

Volgens de bisschop van Londen, Richard Chartres, deelt de kerk veel van de zorgen van de demonstranten, maar hij vindt dat ze zonder geweld moet vertrekken nu ze hun punt hebben gemaakt.

Ook de gemeente wil dat de demonstranten hun actie staken. De rechter is gevraagd om toestemming voor een ontruiming, desnoods met geweld. „In de naam van God en de mammon, ga!” zei burgemeester Boris Johnson.

In de Verenigde Staten heeft de politie dit weekeinde in meerdere steden pleinen ontruimd die bezet werden gehouden door deelnemers van Occupy Wall Street. Tientallen demonstranten in Denver, Nashville en Portland zijn gearresteerd. In New York, waar het wereldwijde protest zes weken geleden begon, werd het tentenkamp bij Wall Street verrast door vroege sneeuwval. (AP)