Simon Polinder, 28, promovendus aan Rijksuniversiteit Groningen, woont in Amersfoort.

Utrecht : 29 oktober 2011 CDA najaarscongres. CDA-partijlid Polinder. foto © Roel Rozenburg

Waarom bent u hier? „Voor mezelf ben ik hier om te kijken hoe de interne partijpolitiek werkt. Maar ik vind het nu wel des te belangrijker om hier te zijn, na de afgelopen week. Stel dat de bom hier zou barsten vandaag, dan zou ik niet met lede ogen willen toekijken.” Wat heeft regeringsdeelname het CDA gebracht? „We leveren in het landsbelang een stabiele regering en dragen daar ook volledige politieke verantwoordelijkheid voor, in tegenstelling tot Wilders.” Heeft het CDA een leiderschapsprobleem? „Ik vind de partijfilosofie sterk genoeg om beleid op te voeren. Maar ja, ik zie ook dat mensen behoefte hebben aan bevlogenheid, zoals Balkenende die wel had. We hebben nu geen leider die dat belichaamt, dat mist de partij zeker. ” Wat moet de fractie besluiten over Mauro? „Dat is aan de fractie. De botsing tussen rechtvaardigheid en barmhartigheid vind ik juist mooi: het laat zien dat onze partij hart én verstand laat spreken. We staan achter het besluit van minister Leers, maar laten het hart spreken door informeel verder te zoeken voor die jongen.”