Servische nationalist Seselj veroordeeld wegens minachting hof

A supporter of Serbia's ultranationalist Radical party and Vojislav Seselj, Serb ultranationalist leader on a hunger strike at a UN war crimes tribunal, shows the traditional three fingers sign during a protest against the United States and the UN war crimes court in front the US embassy in Belgrade, 02 December 2006. The Radicals, Serbia's strongest party, have been campaigning for days for "Seselj's rights in detention." Seselj, the 52-year-old head of the Serbian Radical Party, is standing trial in The Hague on charges of persecution, torture and murder committed during the Balkan conflicts of the early 1990s. On the cardboard are shown pictures of Radovan Karadzic, Ratko Mladic and Vojislav Seselj with the Cyrillic writing: "God saves the Serbs" and "Great Serbia". AFP PHOTO / ANDREJ ISAKOVIC
A supporter of Serbia's ultranationalist Radical party and Vojislav Seselj, Serb ultranationalist leader on a hunger strike at a UN war crimes tribunal, shows the traditional three fingers sign during a protest against the United States and the UN war crimes court in front the US embassy in Belgrade, 02 December 2006. The Radicals, Serbia's strongest party, have been campaigning for days for "Seselj's rights in detention." Seselj, the 52-year-old head of the Serbian Radical Party, is standing trial in The Hague on charges of persecution, torture and murder committed during the Balkan conflicts of the early 1990s. On the cardboard are shown pictures of Radovan Karadzic, Ratko Mladic and Vojislav Seselj with the Cyrillic writing: "God saves the Serbs" and "Great Serbia". AFP PHOTO / ANDREJ ISAKOVIC Een aanhanger van de Servische Radicale Partij houdt een bord omhoog met daarop de van oorlogsmisdaden verdachte Radovan Karadzic, Ratko Mladic en Vojislav Seselj. Foto AFP / Andrej Isakovic

Het Joegoslavië-Tribunaal heeft de Servische nationalist Vojislav Seselj vandaag veroordeeld tot 1,5 jaar cel wegens minachting van het VN-hof.

In zijn boek onthulde Seselj de namen van zeker tien beschermde getuigen die om veiligheidsredenen geheim moesten blijven.

Seselj zit sinds 2003 in een cel in Den Haag waar hij terechtstaat voor oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid, gepleegd tussen 1991 en 1993, in Kroatië en Bosnië. De aanklacht tegen hem dateert uit februari 2003. Negen dagen na het indienen ervan meldde hij zich vrijwillig bij het Hof. Vanaf dag één heeft hij zijn proces proberen te verstoren.

Het is de tweede keer dat het tribunaal Seselj, de leider van de extreem-nationalistische Servische Radicale Partij, heeft veroordeeld voor minachting.