Rusland biedt eurozone miljarden, laatste fase WTO-gesprekken

De Russische president Dmitri Medvedev ontving Micheline Calmy-Rey, de Zwitserse president en minister van BuZa, in aanloop naar de WTO-gesprekken met Georgië in Moskou. Foto AFP / RIA-NOVOSTI

Rusland wil eurolanden die in de problemen zijn gekomen ondersteunen met financiële hulp. Volgens Arkady Dvorkovich, financieel topman van het Kremlin, hebben de Russen ruim 7 miljard euro klaarliggen.

De Russische stimulans zou de eurozone volgens Reuters moeten bereiken via een constructie met het IMF. Het gebaar vanuit Moskou komt op hetzelfde moment dat Rusland toetreding probeert te krijgen tot de Wereldhandelsorganisatie (WTO).

‘Geen radicale veranderingen’

Vandaag bespreekt Rusland, middels Zwitserland als bemiddelaar, in en met Georgië over de Russische aanvraag. De Georgiërs dwarsbomen al jaren als enige van de 153 leden de toetreding van het buurland waarmee het in 2008 kort in oorlog verkeerde.

Dvorkovich liet vanochtend weten “geen radicale veranderingen” meer te zullen aanbrengen in de Russische bid tot toetreding. “Slechts wat veranderingen in de tekst zijn nodig”, aldus Dvorkovich. Naar verwachting rondt de Zwitserse president Micheline Calmy-Rey vandaag de gesprekken over de voorwaarden voor toetreding af.

Bij akkoord mogelijk toetreding in 2012

Het Kremlin, dat al 18 jaar probeert toe te treden tot de WTO, zegt medio december een akkoord te verwachten. Dit zou betekenen dat andere landen makkelijker toegang krijgen tot ‘s werelds grootste energieproducent en diens enorme economie. Indien er een akkoord komt, zal de daadwerkelijke toetreding waarschijnlijk volgend jaar plaatsvinden.

    • Jules Seegers