Reeks aanslagen in Afghanistan vergt 29 levens

Bij diverse aanslagen in Afghanistan, waaronder een van de meest dodelijke op buitenlanders in Kabul tot nu toe, zijn de afgelopen dagen ten minste 29 mensen om het leven gekomen.

De meeste doden vielen zaterdag in het zuidwesten van de hoofdstad Kabul nabij een voormalig koninklijk paleis. Een vrachtwagen vol explosieven ramde een gepantserde bus, die personeel van de internationale interventiemacht ISAF vervoerde. De bus werd totaal verwoest en zeventien inzittenden – vijf NAVO-militairen, acht buitenlandse burgermedewerkers en vier Afghanen – kwamen om het leven.

De NAVO doet geen mededelingen over de nationaliteit van de slachtoffers, maar wel werd duidelijk dat zich onder de doden een Canadees, twee Britten en enkele Amerikanen bevonden.

Hoewel niemand de verantwoordelijkheid voor de aanslag op zich heeft genomen, gaan deskundigen ervan uit dat het zogeheten Haqqani-netwerk er achter zit. Deze groep, die nauw samenwerkt met de Talibaan en vanouds goede betrekkingen onderhoudt met Pakistan, was de laatste tijd al verantwoordelijk voor diverse andere bloedige aanslagen in Afghanistan.

De nieuwe aanslag komt op een gevoelig moment. In de Turkse stad Istanbul begint woensdag een conferentie over de toekomst van Afghanistan. Tot de deelnemers behoren de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton en collega’s van anderen NAVO-staten. De Turkse president Abdullah Gül heeft dinsdag al een ontmoeting met de Afghaanse president Hamid Karzai en zijn Pakistaanse collega Asif Zardari. Clinton drong er vorige week nog krachtig op aan dat Pakistan zijn steun aan militante groepen in Afghanistan zou staken. De verwachtingen van de conferentie zijn niet hoog gespannen.

Vanmorgen had in de zuidelijke stad Kandahar opnieuw een zelfmoordaanslag plaats, ook weer met een auto vol explosieven. Ditmaal was het doelwit het kantoor van de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties, UNHCR. Vier mensen kwamen hierbij om het leven. Vrijdag waren er vier Talibaan-strijders gedood bij een actie tegen buitenlanders in Kandahar. Zaterdag waren bovendien al drie Australiërs in het zuiden van Afghanistan doodgeschoten door een man in een politie-uniform. (Reuters, AP, AFP, BBC)