Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

PVV wil Weekers bewegen tot belasting op softdrugs

Nederland, Tilburg, januari 2008 Op een zolder in een woonhuis is een illegale hennepkwekerij ontdekt door de politie. professionele schoonmakers ruimen de wietplantage op. Wiet, hennep, soft drugs, softdrugs, criminaliteit, crimineel gedrag, bijverdienen, illegaal, Wietplanten. Hennepplant. THC, wietkwekerij, hennep, wiet, blowen, gedogen, gedoogbeleid, ontruiming Foto: Dolph Cantrijn/Hollandse Hoogte
Nederland, Tilburg, januari 2008 Op een zolder in een woonhuis is een illegale hennepkwekerij ontdekt door de politie. professionele schoonmakers ruimen de wietplantage op. Wiet, hennep, soft drugs, softdrugs, criminaliteit, crimineel gedrag, bijverdienen, illegaal, Wietplanten. Hennepplant. THC, wietkwekerij, hennep, wiet, blowen, gedogen, gedoogbeleid, ontruiming Foto: Dolph Cantrijn/Hollandse Hoogte Vandaag zal de PVV Weekers vragen de mogelijkheden tot belasting op softdrugs te onderzoeken. Foto Hollandse Hoogte / Dolph Cantrijn

De PVV wil belasting invoeren op softdrugs. Staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) moet bekijken wat de mogelijkheden zijn, zegt PVV-Kamerlid Roland van Vliet vanochtend in het AD. Nu wordt bezuinigd, kan de drugsgebruiker volgens hem ook een duit in het zakje doen, vind hij.

Maar volgens Weekers mogen volgens het Europese Hof van Justitie geen invoerrechten of btw worden geheven op verboden middelen. Een verbruiksbelasting op softdrugs zou daarom geen optie zijn. Softdrugs worden in Nederland gedoogd, maar zijn daarmee niet legaal.

Van Vliet vindt dat Weekers dan maar “creatief” moet zijn en kondigt aan de staatssecretaris vandaag in de Tweede Kamer toch te vragen of hij mogelijkheden ziet. Hij wijst erop dat het via de zogenoemde plukze-wetgeving ook mogelijk is criminelen alsnog aan te slaan voor illegale inkomsten. “Prostituees moeten ook belasting betalen. Waar trek je dan de grens?”