Pompoenen zijn om op te eten

Sinds een week of twee kun je niet langs een etalage lopen of er ligt een stel pompoenen onheilspellend te grijnzen, al dan niet voorzien van een flikkerend waxinelichtje dat de vlijtig uitgekerfde oogkassen vervaarlijk oranje doet opvlammen. De middenstand heeft Halloween omarmd – elke gelegenheid om de klant tot kopen te verleiden is er

Sinds een week of twee kun je niet langs een etalage lopen of er ligt een stel pompoenen onheilspellend te grijnzen, al dan niet voorzien van een flikkerend waxinelichtje dat de vlijtig uitgekerfde oogkassen vervaarlijk oranje doet opvlammen. De middenstand heeft Halloween omarmd – elke gelegenheid om de klant tot kopen te verleiden is er één.

Persoonlijk heb ik meer op met Sint Maarten, maar mochten er vanavond kleine monsters aanbellen, dan wil ik best iets kleverigs en kleurstofferigs uitdelen hoor. Je moet de geesten niet verzoeken tenslotte. En ik ben eigenlijk wel benieuwd hoeveel van die gastjes de moeite neemt daadwerkelijk zijn eigen pompoenlampion uit te kerven. Dat is immers nogal een grafklus.

Pompoenen zijn weerbarstig en notoir lastig te snijden. Gelukkig hoeft dat voor veel pompoengerechten helemaal niet. Wanneer je er eentje goed schoon boent en een half uur in de oven legt, glijdt een scherp keukenmes er moeiteloos doorheen. Vervolgens kun je de groente in parten of stukjes snijden en verder laten garen. In een pan, of opnieuw in de oven. Van roosteren gaat zo’n pompoen alleen maar intenser smaken.

Voor wie vanavond geen zin heeft in lampionnen en verkleedpartijen, maar toch iets Halloweenerigs wil doen, een recept met twee gezichten: pompoenpuree en pompoensoep. De puree doet het goed als begeleider van een stukje gebakken witvis (misschien zelfs omwikkeld met parmaham of pancetta). Eet er in dat geval iets knapperigs bij, zoals beetgaar gestoomde broccoli of dikke sneden geroosterd brood. Heb je meer zin in soep? Leng de puree dan aan met bouillon.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Boen de pompoen grondig schoon onder lauw stromend water. Droog hem en leg hem op een rooster in de oven. Laat een half uur bakken. Haal de pompoen uit de oven en halveer hem. Schep de draden en zaden eruit en snijd het vruchtvlees (met schil en al) in grote stukken. Leg ze in een ovenschaal en verdeel de knoflooktenen ertussen. Besprenkel met olijfolie en bestrooi met zout. Schuif de schaal 30 - 45 minuten in de oven tot de pompoen zacht is. Haal de gepofte knoflooktenen uit hun velletje. Doe de pompoen, tomaten en knoflook in een keukenmachine en pureer. Breng voor een puree op smaak met zout, versgemalen peper, een straal extra vergine olijfolie en verse kruiden. Voor een soep leng je de puree aan met bouillon. Serveer in kommen, besprenkeld met een straaltje extra vergine en bestrooid met groen.

Pompoenpuree

Voor 4 personen:

1 kleine (onbespoten) pompoen

4 teentjes knoflook

2 gepelde tomaten uit blik

extra vergine olijfolie

handje fijngesneden bladpeterselie of koriander

Voor soep: 1 liter kippen- of groentebouillon