Penélope, kijk even deze kant op!

A remote camera mounted on an Octocopter flies over the red carpet during Rome Film Festival October 30, 2011. REUTERS/Max Rossi (ITALY - Tags: ENTERTAINMENT MEDIA) REUTERS

Langs de rode loper dringen tussen de andere paparazzi, voor een bruikbare foto van Richard Gere of Penélope Cruz? Dat kan handiger. Op het Filmfestival van Rome dat nog tot vrijdag duurt, wordt dit jaar voor het eerst de ‘octocopter’ gebruikt, een onbemande helikopter met camera die omhoog wordt gehouden door acht rotoren. Er bestaan ook versies met vier (quadcopter) of zes (hexacopter) rotoren.

Vorige maand werd dezelfde technologie ook geïntroduceerd bij trainingen van PSV, in opdracht van die voetbalclub. Met de videobeelden kunnen trainingen beter geanalyseerd worden. „Vanuit de lucht zie je spellijnen op een voetbalveld die je op geen enkele andere manier ziet. Ruimtes tussen voetballers, die zelfs vanaf de zijkant onzichtbaar blijven”, zo legde bestuurder en cameraman Paul Raats het voordeel van het apparaat uit aan de nieuwssite Dichtbij Eindhoven. Afgelopen zomer gebruikte hij de techniek ook al tijdens de Tour de France.

Hoe werkt het? Of de fotograaf in Rome precies hetzelfde doet, weet Raats niet, maar aan nrc.next legt hij het zo uit: er is één aparte bestuurder voor de octocopter, Raats zelf bedient de camera. Die twee kunnen dus onafhankelijk van elkaar bewegen. Via een videolink worden de beelden live naar de grond gestuurd, daar staat een monitor. Raats draagt zelf een speciale bril om het beeld te volgen.

Hoe lang de octocopter in de lucht kan blijven, is afhankelijk van het gewicht van de camera – bij PSV haalt hij doorgaans tien, elf minuten. Dan moet hij even naar de grond voor nieuwe batterijen.

nrc.nl/inbeeldnu ook verkrijgbaar als gratis app voor de iPad