Palestina bij Unesco, VS betalen niet meer

Ondanks fel verzet van de VS en Israël zouden de Palestijnen vanmiddag als volledig lid worden toegelaten tot de Unesco, de VN-organisatie voor onderwijs, cultuur en wetenschap.

Israëlische diplomaten bij het Unesco-hoofdkwartier in Parijs twijfelden vanmorgen niet meer aan de uitslag van een stemming hierover door de algemene conferentie van de Unesco. De stemming, op verzoek van Nederland en Canada hoofdelijk, begon rond één uur vanmiddag.

Dit zou een belangrijk succes zijn voor Mahmoud Abbas, president van de Palestijnse Autoriteit, en zijn pogingen ‘de staat Palestina’ volledig lid te maken van de Verenigde Naties en daarmee verdere internationale erkenning af te dwingen.

Hij hoopt op een domino-effect en wil ook lid worden van instellingen als de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Een verzoek om volledig lid te worden van de VN moet nog worden behandeld door de Veiligheidsraad, maar zal naar verwachting stuiten op een Amerikaanse veto. De VS hebben geen vetorecht als het gaat om lidmaatschap van deelorganisaties van de VN.

De VS zullen, ingevolge Amerikaanse wetten uit de jaren negentig, hun bijdrage aan de Unesco stopzetten als de Palestijnen, die nu de status van waarnemer hebben, als volledig lid worden toegelaten. De VS betalen ongeveer 22 procent van de begroting van de Unesco, nu 450 miljoen euro over twee jaar. Ook Israël wil geen financiële bijdrage meer leveren aan de Unesco.

Palestijnse vertegenwoordigers willen Unesco een aantal monumenten in de bezette Palestijnse gebieden op laten nemen in de lijst van Werelderfgoed. Als eerste denken ze aan de kerk in Bethlehem op de plaats waar Jezus zou zijn geboren.

Begin deze maand had het Uitvoerende Comité van de Unesco al ingestemd met een volwaardig Palestijns lidmaatschap. Tot de voorstemmers vanmiddag behoren Frankrijk, Spanje, China, Ierland, Oostenrijk, België, Rusland, India, Indonesië en Noorwegen. Duitsland en Italië stemden niet. (AFP, Reuters)