Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Geopolitiek

Palestijnen krijgen volledig lidmaatschap Unesco

Palestinian Foreign Minister Riad al-Maliki, center, talks with Organization of Islamic Conference Secretary General Ekmeleddin Ihsanoglu, left, and historian and Ambassador for Palestine at UNESCO Elias Sanbar, right, during a session of UNESCO's 36th General Conference, in Paris, Monday Oct. 31, 2011. The U.N. cultural agency is weighing a request to admit Palestine as a full member, a highly divisive bid that's part of the Palestinians' broader push for greater international recognition. (AP Photo/Thibault Camus)
Palestinian Foreign Minister Riad al-Maliki, center, talks with Organization of Islamic Conference Secretary General Ekmeleddin Ihsanoglu, left, and historian and Ambassador for Palestine at UNESCO Elias Sanbar, right, during a session of UNESCO's 36th General Conference, in Paris, Monday Oct. 31, 2011. The U.N. cultural agency is weighing a request to admit Palestine as a full member, a highly divisive bid that's part of the Palestinians' broader push for greater international recognition. (AP Photo/Thibault Camus) De Palestijnse minister van Buitenlandse Zaken Riad al-Maliki (C) spreekt met Ekmeleddin Ihsanoglu, de Turkse secretaris-generaal van de Organisatie van de Islamitische Conferentie en Elias Sanbar (R), pleitbezorger voor de Palestijnen bij Unesco, in Parijs. Foto AP / Thibault Camus

De Unesco heeft vandaag een verzoek om lidmaatschap van de Palestijnen goedgekeurd. Het verzoek was omstreden, omdat tegenstanders, waaronder Nederland, vrezen dat het Palestijnse initiatief het vredesproces met Israël nog meer schade toebrengt.

In Parijs stemden 107 lidstaten voor het Palestijns lidmaatschap van de VN-organisatie voor onderwijs, wetenschap en cultuur. Er waren 14 landen die tegen stemden en 52 landen die zich onthielden van stemming. Nederland stemde tegen het lidmaatschap, net zoals onder andere de Verenigde Staten, Canada en Duitsland. Onder andere Rusland, China, India, Zuid-Afrika, Brazilië en Frankrijk stemden voor.

http://www.youtube.com/watch?v=MQYR2o_19Yo

‘Onaangename gevolgen voor Unesco’

De Verenigde Staten hebben voor de stemming gedreigd de geldkraan dicht te draaien als Unesco zou instemmen met het verzoek. In Washington is een wet van kracht die de regering dwingt betaling van contributie te staken aan “de Verenigde Naties of onderdelen daarvan als die als volwaardig lidstaat toelaten een organisatie of groep die niet de internationaal erkende kernmerken van een staat heeft”. De Amerikaanse bijdrage maakt nu 22 procent van de begroting van Unesco uit.

Volgens buitenlandredacteur Carolien Roelants van NRC Handelsblad is het nog de vraag of de Verenigde Staten haar hele contributie inderdaad zal intrekken.

“Het is een wet die is aangenomen, maar de verwachting is dat Obama zal proberen de scherpe kantjes ervan af te halen. Het zijn onaangename gevolgen voor Unesco die niet alleen de Palestijnen treffen, maar de hele wereld.”

Palestijnen willen volledig lidmaatschap VN

De Palestijnen streven volledig lidmaatschap van de Verenigde Naties na. Zij hopen in tegenstelling tot hun tegenstanders dat een VN-lidmaatschap het vredesproces nieuw leven kan inblazen. Omdat het proces naar een lidmaatschap lang en moeizaam is, besloten zij afzonderlijk hiervan te proberen lid te worden van de Unesco.

De stemming van vandaag bij Unesco is volgens Roelants niet te vergelijken met die bij de Verenigde Naties. Roelants:

“Unesco heeft geen Veiligheidsraad zoals bij de Verenigde Naties. Er kunnen bijvoorbeeld geen veto’s worden uitgesproken, het behalen van tweederde van de stemmen is genoeg. Bij de stemming over het VN-lidmaatschap zullen de Amerikanen, als bondgenoten van Israël, een veto uitspreken. Dat hebben ze aangekondigd en dat zullen ze door de stemming van vandaag niet gaan heroverwegen.”

‘Palestijnen hebben een geslaagde methode voor hun campagne gevonden’

Dat de lidstaten van Unesco vandaag in hebben gestemd met het lidmaatschap van de Palestijen en dat iedereen het daar over heeft, laat volgens Roelants zien dat de Palestijnen een geslaagde methode hebben gevonden om hun zaak onder de aandacht te brengen. Roelants:

“De campagne van de Palestijnen is dit jaar begonnen. Ze vinden dat het vredesproces vast ligt en dat de afgelopen jaren is gebleken dat het met onderhandelingen niet opschiet. Met het aanvragen van het lidmaatschap hebben ze een methode gevonden om de aandacht op hun zaak te vestigen. Daar zijn ze buitengewoon goed in geslaagd. Eerst met de Algemene Ledenvergadering bij de VN, nu weer met het lidmaatschap van Unesco. Een van de dingen die Unesco doet is het samenstellen van de Werelderfgoedlijst. Daar zullen de Palestijnen nu voorstellen voor gaan doen die zullen gaan over zaken waar conflict over bestaat met Israël. Bijvoorbeeld graven van aartsvaderen, waar zowel Israël als Palestina een belang bij heeft. Er zal dan weer over hun zaak worden gepraat.”