Onderzoek Timosjenko wegens huurmoord

Het Oekraïense Openbaar Ministerie gaat onderzoeken of voormalig premier Joelia Timosjenko betrokken is bij de huurmoord op een parlementslid in 1996. Dat heeft plaatsvervangend hoofdofficier van justitie Renat Koezmin zaterdag in Kiev bekendgemaakt.

Timosjenko, die op 11 oktober tot zeven jaar cel is veroordeeld wegens machtsmisbruik bij het sluiten van een gascontract met Rusland, zou betrokken zijn geweest bij de moord op parlementariër Jevgen Sjtsjerban. Ook de toenmalige premier Pavlo Lazarenko zou medeplichtig zijn. Lazarenko zit in de Verenigde Staten een gevangenisstraf uit wegens fraude en het witwassen van geld.

Hoofdofficier Koezmin zegt over een getuigenverklaring te beschikken waarin wordt beweerd dat de moord op Sjtsjerban betaald is met geld afkomstig van bankrekeningen van Lazarenko en Timosjenko. Medewerkers van beiden zeggen dat die beschuldigingen nergens op slaan.

Sinds de veroordeling van Timosjenko op 11 oktober is het OM een aantal nieuwe strafzaken tegen haar begonnen. Zo opende het vorige week een oude strafzaak, waarin zij ervan wordt beschuldigd in 1996 als directeur van een energiebedrijf 3 miljoen dollar (2,1 miljoen euro) te hebben verduisterd en voor 2,5 miljoen dollar aan belastinggeld te hebben ontdoken. Ook is ze aangeklaagd wegens deelname aan een criminele samenzwering die staatsgelden heeft verduisterd. Hierdoor zou Oekraïne een schuld aan Rusland hebben opgelopen van 405 miljoen dollar.

De vervolging van Timosjenko heeft tot grote verontwaardiging geleid in de EU, die het proces een schending van de mensenrechten noemt en er een poging van de Oekraïense regering in ziet om te verhinderen dat Timosjenko volgend jaar kan meedoen aan de parlementsverkiezingen.

Vorige week donderdag nam het Europees Parlement unaniem een resolutie aan waarin de Oekraïense autoriteiten worden opgeroepen om het hoger beroep van Timosjenko, dat binnenkort dient, op een eerlijke en transparante manier te houden. Ook wordt in de resolutie geëist dat Timosjenko zowel nu als tijdens de verkiezingen volop kan deelnemen aan het politieke proces.